Antena Căutare

Povestea emotionanta din spatele fotografiei ce a castigat Premiul de Excelenta la "Picture of the Year"

Orice fotografie spune o poveste. Iar cele mai bune imagini sunt cele care arata povestile de viata. Anul acesta, la concursul Fotografia Anului, s-a remarcat o felie de viata pur romaneasca. Povestea lui Luca, un copil bolnav de autism, i-a adus fotografului Andrei Pungovschi premiul de excelenta.

La prima vedere, Luca arata ca orice copil de sase ani. E insa unul dintre cei 7.000 de copii autisti din Romania.

In fiecare dimineata, cand nici n-a cantat cocosul, mama sa il ia de mana si pleaca spre Bucuresti. Din Campina, cu trenul. In tren, l-a gasit si fotograful roman Andrei Pungovschi.

Un gest banal pentru multi dintre noi, pentru Luca un moment de liniste. Asta surprinde si fotografia: clipa de liniste intr-o viata agitata.

Mama sa a renuntat la serviciu, pentru a putea lucra cu Luca, pentru a-I imbunatati starea. Dupa doi ani de la terapie, au inceput si logopedia la Bucuresti, pentru ca Luca este nonverbal.

La Asociatia “Invingem Autismul” a gasit sprijin moral si financiar, dar si tot ce-i trebuie lui Luca pentru a se recupera.

“Interventiile reusite depind de atat de multi factori, incat nu poti sa spui daca incep sa fac terapia comportamentala aplicata cu copilul meu doua ore pe zi, copilul meu o sa se recupereze.”, explica Ileana Tescan, coordonator programe la “Invingem Autismul”.

In Romania, statul ii ajuta pe parintii copiilor bolnavi de autism doar cu 500 de lei pe luna, in conditiile in care o terapie completa ajunge si la 4.000 de lei lunar. Indemnizatia lunara nu asigura nici serviciile, dar nici cheltuiala reala, spun parintii.

Asa ca pustii autisti si parintii lor raman cu ceea ce surprinde fotografia premiata. Un singur moment de respiro, intr-o lupta permanenta cu boala si sistemul.

Opere de arta la scara mica: nave celebre, replicate in miniatura... Observator Special: Detectorul de minciuni, testul la care poti fi supus la angajare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x