Antena Căutare

Povestea prințesei care nu zâmbește niciodată. „Adiere de Iubire” are un imperiu la picioare și plânge în fiecare zi. Blestemul unei boli crunte, moștenire de la mama ei

„Ce poţi spune despre o prințesă de 14 ani Că era frumoasă şi sclipitoare? Că îi iubea pe Mozart şi pe Bach, pe Beatles ?...” Uneori viața de prințesă nu este atât de roz pe cât pare, deși câți nu ar echivala fericirea cu acest statut privilegiat?

„Ce poţi spune despre o prințesă de 14 ani? Că era frumoasă şi sclipitoare? Că îi iubea pe Mozart şi pe Bach, pe Beatles și că era iubită de popor ?...” Uneori viața de prințesă nu este atât de roz pe cât pare, deși câți nu ar echivala fericirea cu acest statut privilegiat?

Asemeni mamei sale Masako, afectată de o depresie cruntă - boala tristeții - de peste 20 de ani, prințesa Aiko, fiica împăratuui Japoniei, a moștenit această afecțiune psihică. Deși e o afecțiune care nu se transmite genetic, atunci când o viitoare mamă e depresivă în timpul sarcinii, fătul este predispus acestei stări.

Din cauza bolii, micuța cu ochii migdalați și „fața parcă înghețată” nu poate nici măcar să meargă la școală. Fetița nu are vlagă să se trezească dimineața, să își facă temele sau să se joace cu alți copii.

Pentru a înțelege de ce această boală echivalează cu un blestem, redăm un pasaj despre acest subiect delicat aparținând lui George Moise, scriitor român care trăiește în Japonia. În cultura niponă, afecțiunea psihică stigmatizează, este considerată o rușine.

„În Japonia, 90% dintre profesori cred că oamenii cu probleme psihice nu sunt nebuni, ci ne-buni. Sunt stricați. Nu funcționează. Nu vor și basta! E vina lor că sunt deprimați sau schizofrenici. Nu vor să se schimbe! Sunt niște ființe oribile cu un caracter urât și să ne mai scutească. Și e cu atât mai ciudat cu cât, profesor fiind (educator, sau învățător), dacă se află sus la conducere că ai trecut printr-un episod depresiv și ai apelat la un psiholog pentru consiliere, pentru ei ești deja nebun de legat și ești fie „convins” să îți dai demisia, fie îți pierzi orice șansă la un interviu. (În Japonia demisia e ca un fel de „sinucidere rusească”, nu prea ești concediat, dar te fac ei cumva să te convingă să te retragi)”, a explicat autorul pentru republica.ro.

Nici măcar un surâs pe fața „Adierii de iubire”

Prințesa Aiko, al cărei nume s-ar traduce ca „Adiere de iubire”, a împlinit de curând 14 ani. Deși fotograful Casei Regale a imortalizat-o încă din prima zi de viață, micuța a devenit cunoscută pentru faptul că nu a fost văzută niciodată zâmbind în vreo fotografie. Într-un comunicat al Casei imperiale japoneze, părinții ei au anunțat că fiica lor lipsește de peste o lună de la prestigioasa școală de fete Gakushuin.

Pare să fie un blestem care planează asupra familei prințului moștenitor Naruhito. Mai întâi soția sa, "prințesa tristă" Masako, iar acum fiica ei, Aiko, au căzut victime presiunii asfixiante pe care o exercită viața de la curte.

Explicația oficială este că Prințesa Aiko a fost obligată să lipsească de la școală din 26 septembrie ca urmare a "oboselii" pe care i-au provocat-o primele examene de după vacanța de vară. Pe de altă parte, se pare că a făcut prea mult efort la orele de gimnastică iar sănătatea ei fizică a avut de suferit. Deși este îngrijită la Spitalul Casei Imperiale, medicii nu i-au găsit nicio suferință fizică și pun starea ei pe seama oboselii.

Nu s-a putut adapta deloc la școală

Nu este prima oară când Prințesa Aiko are probleme la școală. Caracter timid și introvertit, prințesa a lipsit deja în 2010 de la cursuri din cauza hărțuielii unor colegi de la școala primară. Copleșită de "comportamentul grosolan" al unor copii, Aiko nu s-a putut întoarce la școală decât câteva ore, însoțită de mama ei, Masako. Din păcate mama ei știa prin ce trece fata, având în vedere că și ea a căzut victimă depresiei după căsătoria sa cu Prințul Moștenitor Naruhito, în 1993.

Din cauza regulilor foarte stricte ale Familiei Imperiale nipone, cea mai veche monarhie cu 14 secole de istorie, această absolventă a diplomației care a studiat la Harvard s-a confruntat cu numeroase probleme de adaptare la viața de Palat. În spatele acestei depresii se ascunde mai ales presiunea Agenția Imperiale de a rămâne însărcinată și de a da naștere unui băiat, având în vedere că în Japonia este în vigoare legea salică iar femeile nu pot fi moștenitoare la tron.

După un avort suferit în 1999, Masako a dat naștere la 1 decembrie 2001 unei fete, prințesei Aiko. Lipsa unui moștenitor a obligat guvernul de atunci, condus de premierul Junichiro Koizumi, să promoveze abolirea legii salice, dar în 2006 s-a născut primul vlăstar al Casei imperiale din ultimii 40 de ani. Fiul celui de-al doilea născut al împăratului, Prințul Akishino, și al soției sale, Kiko, micuțul Hisahito o înlătura astfel pe Aiko din prima linie de succesiune la tron.

Un tron, un imperiu, o familie urmărită de un blestem: depresia

Îndepărtată definitiv de la tron, Prințesa Aiko a crescut adaptând-se unei noi vieți în timp ce mama sa începea să-și revină încet după problemele de sănătate. Mai ales datorită sprijinului soțului său, care i-a luat apărarea în fața mijloacelor de presiune ale Case Imperiale, cum au demonstrat aparițiile publice și călătoriilor în străinătate pe care Masako le-a realizat din 2013 în străinătate.

Dar această recuperare progresiva amenință să se năruie, după ce în vară Împăratul Akihito și-a anunțat intenția de a abdica din cauza vârstei sale înaintate. În timp ce un comitet de experți pregătește deja succesiunea în favoarea Prințului Moștenitor Naruhito, Masako se confruntă din nou cu presiunile palatului și cu problemele de sănătate ale fiicei sale. După cum se vede viața de prințesă nu este atât de roz precum pare, conchide ABC.

Surse: abc.es/ Agerpres/ imperialfamilyjapan.wordpress.com/ republica.ro

Câinele erou. Cum a reușit un patruped să salveze un copil de la moarte!... Posibil cea mai tare scenă de documentar difuzată vreodată! 9.000.000 de oameni au privit o iguană care dansează printre...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x