Antena Căutare

Povestea sa a inspirat un film de Oscar! Gerry Conlon, bărbatul condamnat pe nedrept la 15 ani de închisoare, a murit!

Gerry Conlon, britanicul care a petrecut 15 ani în închisoare nevinovat, a murit la vârsta de 60 de ani. Povestea sa a fost inspirat filmul de Oscar ”În numele tatălui”, cu Daniel Day Lewis în rolul principal.

Gerry Gerry Conlon, britanicul care a petrecut 15 ani în închisoare nevinovat, a murit la vârsta de 60 de ani. Povestea sa a inspirat filmul de Oscar ”În numele tatălui”, cu Daniel Day-Lewis în rolul principal.

În 1974, Conlon a fost acuzat, alături de alți trei bărbați, de comiterea unui dublu atentat IRA cu bombă, în două baruri din sudul Angliei, în urma cărora cinci persoane și-au pierdut viața. Numiți ”cei patru de la Guildford”, ei au fost condamnați pe viață.

Sentința celor patru a născut un val de proteste, mii de oameni susținând nevinovăția lor.

”Am fost închis pentru o faptă pe care nu am comis-o. Sunt nevinovat” - au fost cuvintele pe care Conlon le-a rostit la ieșirea din tribunal.

După ce Conlon a fost închis, alte șapte persoane, rude ale sale, au fost arestate. Printre ele se afla și tatăl lui, Giuseppe. Numiți ”Cei Șapte Maguire”, ei au fost condamnați la închisoare pentru deținere de materiale explozive. În 1991, acuzațiile au fost retrase din lipsă de dovezi.

Tatăl lui Conlon a murit în închisoare, în 1980.

Conlon a fost eliberat în 1989, după ce s-a descoperit că sentința a fost eronată, iar el era nevinovat. Aceasta a fost considerată una dintre cele mai mari erori judiciare din Marea Britanie. Adevărații vinovați nu au fost găsiți niciodată.

În 2005, premierul Tony Blair și-a cerut scuze în public pentru erorile judiciare pe care cei 11 le-au suferit.

În autobiografia sa, Gerry Conlon a scris despre problemele emoționale pe care le-a avut în perioada petrecută în închisoare. A încercat să se sinucidă și devenise dependent de alcool și droguri.

Povestea sa l-a inspirat pe regizorul Jim Sheridan să realizeze un film intitulat ”In the Name of the Father / În numele tatălui”. Apărut în 1993, l-a avut în rolul principal pe actorul Daniel Day-Lewis. Filmul a fost nominalizat la șapte premii Oscar și a câștigat numeroase trofee la festivaluri internaționale.

Leii au motive de bucurie! Horoscopul zilei de 22 iunie, cu Andreea Joița... Mii de oameni au sărbătorit solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x