În vremurile tinereții, Arnold a fost soldat. Trei ani a stat, mai apoi, ca pustnic, înainte de a devenit abate în Mănăstirea Benedictină a Sfântului Medard, în Soissons, Franța. Ajuns episcop, s-a retras la Abația Sfântului Petru din Oudenburg, unde a început să producă bere. I-a sfătuit pe oameni să bea licoarea magică, pentru că apa din ea era fiartă și reducea riscurile de îmbolnăvire. E prăznuit pe 14 august, ca patron al berii și al culegătorilor de hamei
Arnold s-a născut, pe la 1040, în Brabant, un ducat medieval pe teritoriul actual al Belgiei și Olandei. Despre a sa pruncie se cunosc lucurui puține, dar se știe, cu certitudine, că era puiul lui Fulbertus. În tinerețe a fost soldat, dar, îngrozit de cele văzute, s-a retras, ca pustnic, pe lângă Mănăstirea Benedictină a Sfântului Medard din Soissons, Franța. După trei ani de viețuire în singurătate, a fost acceptat, ca abate, în comunitate. A spus că nu poate accepta o asemenea onoare și a dat să fugă, fiind întors din drum, după cum spune legenda, de un lup. La 1080 în găsim episcop de Soissons.
Dar vremurile-s grele, sforile se trăgeau și pe atunci, așa că locul său este luat de altcineva. Refuză să lupte, se retrage din viața publică și merge spre Abația Sfântului Petru, din Oudenburg, Flandra de Vest, Belgia. Aici începe să producă bere. În timpul procesului de producție, fierbea apa, eliminând, astfel, riscurile de îmbolnăvire. Începe să le vorbească țăranilor despre beneficiile licorii și îi îndeamnă să o consume în cantități mari. Mănăstirile din zonă încep să cultive producții mari de hamei. Este momentul în care apare, pentru prima oară în istorie, termenul ”o bere mică”, referire făcându-se aici la cantitatea consumată de fiecare locuitor la micul dejun, la sfaturile lui Arnold.
În reprezentarea de pe vitraliile bisericești, Sfântul Arnold din Soissons apare, de fiecare dată, cu o greblă pentru terciuit hameiul în mână
Ciuma pune stăpânire pe partea acea de lume. Arnold deschide porțile mănăstirii, le spune nevoiașilor să nu mai consume apa infestată, otrăvită, și le dă acestora din producția sa. Pentru că mulți scapă cu viață, încep să considere că berea este un aliment divin.
Se stinge la doar 47 de ani. Este canonizat la 6 ianuarie 1120, de către Papa Callixtus al II-lea, ca Sfântul Arnold (Arnoul, Arnulf) din Soissons, fiind prăznuit la 14 august, ca ocrotitor al cultivatorilor de hamei și patronul băutorilor de bere. În jurul mormântului său începe să se vorbească despre miracole, așa că Biserica formează un Conciliu, la Beauvais, pentru analizare. Acesta confirmă minunile, așa că rămășițele Sfântului Arnold din Soissons sunt strămutate în Catedrala Sf. Petru din Aldenburg (Germania), în 1131.