Antena Căutare

65 de ani de la prima centrală nucleară din lume

Prima centrală nucleară din lume care a produs energie electrică pentru uz comercial, APS-1 Obninsk, a fost construită în anul 1954 de către ruşi, fiind operaţională până în anul 2002.

Prima centrală nucleară din lume care a produs energie electrică pentru uz comercial, APS-1 Obninsk, a fost construită în anul 1954 de către ruşi, fiind operaţională până în anul 2002.

Aflată în oraşul Obninsk, la aproximativ 110 kilometri de Moscova, centrala a fost dată în folosinţă la 26 iunie 1954, localitatea primind supranumele de „Primul oraş ştiinţific al Rusiei". Construcţia a fost începută în ianuarie 1951 şi terminată în iunie 1954, fiind conectată la reţeaua electrică în aceeaşi lună în care a fost finalizată lucrarea.

65 de ani de la prima centrală nucleară din lume

Singurul reactor al uzinei, denumit AM-1, avea o capacitate electrică totală de 6 Megawaţi , o capacitate netă de aproximativ 5 Megawaţi electrici şi puterea termică de 30 Megawaţi, suficient pentru a alimenta cu energie electrică 2.000 de case. Această construcţie a fost un triumf al ruşilor asupra Statelor Unite, în cursa pentru energia nucleară, reactorul fiind folosit pentru nevoile populaţiei, dar şi pentru cercetarea militară.

65 de ani de la prima centrală nucleară din lume

”Obninsk nu este doar prima centrală nucleară din lume, este şi prima uzină care este scoasă din uz într-un mod corect. Centrala nu mai era profitabilă, a fost închisă din motive economice", a spus Shingaryov Bellona, un reprezentant al Guvernului din Rusia.

65 de ani de la prima centrală nucleară din lume

Oraşul Obninsk, care are o populaţie de 108.000 persoane, are în prezent 12 instituţii de cercetare ştiinţifică, dar şi o universitate tehnică, cercetătorii din această zonă axându-se foarte mult pe ingineria nucleară, fizica nucleară şi tehnologia radiaţiilor.

Un tânăr a filmat viermi și lipitori într-un ștrand din Reșița - VIDEO... O femeie însărcinată a fost împușcată în stomac. Ea a fost acuzată de moartea bebelușului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x