Antena Căutare

Imagini de poveste! Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut, scria istorie în urmă cu 51 de ani

În urmă cu 51 de ani, fix pe 16 iunie, se scria istorie. Valentina Tereşkova devenea prima femeie cosmonaut din lume, în cadrul misiunii Vostok 6, sub aripa Uniunii Sovietice.

Imagini de poveste! Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut, scria istorie în urmă cu 51 de ani Galerie
Valentina Tereşkova - prima femeie cosmonaut

În urmă cu 51 de ani, fix pe 16 iunie, se scria istorie. Valentina Tereşkova devenea prima femeie cosmonaut din lume, în cadrul misiunii Vostok 6, sub aripa Uniunii Sovietice.

Venită dintr-o familie simplă, de ţărani, rusoaica a visat, încă de mică, să devină cunoscută şi să facă ceva memorabil. Paraşutismul i-a făcut întotdeauna cu ochiul şi, la 22 de ani, a făcut prima săritură. Acesta a fost pasul care avea să-I schimbe radical viaţa.


Uşor, uşor, s-a făcut remarcată de către oficialităţile sovietice şi, la doar doi ani după celebra misiune a lui Iuri Gagarin, ea însăşi avea să fie trecută în “manualul” de istorie.

În 1963, pe când avea doar 26 de ani, a fost cooptată într-o echipă specială. Dintre 400 de femei alese pe sprânceană, ea a fost cea care s-a potrivit perfect modelului: paraşutistă sub 30 de ani, mai puţin de 1,70 m înălţime şi sub 70 de kilograme.


După luni de pregătire, avea să urce la bordul navei pe 16 iunie 1963 şi avea să plece într-o călătorie unică. Misiunea a fost strict secretă şi nici măcar familia rusoaicei nu a ştiut de nimic. Apropiaţii au aflat întreaga poveste odată cu toată lumea, când Moscova făcea anunţul în mod oficial. După trei zile petrecute în spaţiu, se întorcea pe Pământ, glorioasă. Totul ieşise conform planului. A devenit o eroină naţională, un exemplu de curaj, ambiţie şi un model pentru toate femeile din toate colţurile lumii.


După Tereşkova, cea de-a doua femeie care a zburat în spaţiu a fost tot din Uniunea Sovietică: Svetlana Saviţkaia, în 1982. În 1983, a urmat prima femeie din SUA, Sally Ride.

Svetlana Saviţkaia Sally Ride

VIDEO! Cei mai rapizi oameni de serviciu: Curăţă un tren în şapte minute... Un tâmplar a fost desemnat cel mai frumos bărbat din lume!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x