Antena Căutare

Prima maşină înmatriculată în Bucureşti! Proprietarul ei este primul român care a efectuat o călătorie în jurul Pământului

În prezent, Bucureştiul aproape că este “sufocat” de maşini, iar locurile de parcare nu sunt niciodată suficiente. În urmă cu 115 de ani, în schimb, pe şosele nu era nici măcar una. Până a apărut ea: primul automobil înmatriculat!

FN Herstal - prima maşină înmatriculată în Bucureşti

playtech.ro

În prezent, Bucureştiul aproape că este “sufocat” de maşini, iar locurile de parcare nu sunt niciodată suficiente. În urmă cu 115 de ani, în schimb, pe şosele nu era nici măcar una. Până a apărut ea: primul automobil înmatriculat!


În 1900, roţile primei maşini cu “acte în regulă” atingeau pământul din Bucureşti. FN Herstal a fost construită la "Fabrique Nationale d`Armes de Guerre" din Belgia. Deşi era specializată în producția de armament, fabrica s-a orientat și spre autovehicule şi a construit 47 de modele în acel an. Dintre ele, două au ajuns pe meleagurile noastre…

Istoria celebrului OLTCIT, proiectul cu care Ceauşescu a dat-o în bară! Povestea din spatele unui eşec răsunător


Cum arăta? Ce dotări avea? Cine au fost norocoşii care le-au condus pentru prima oară?


Ei bine, mașina dispunea de două faruri cu gaz, pentru ca șoferul să poată circula și noaptea. Nu avea cheie, ci se pornea cu ajutorul unei manivele pe care o conectai la arborele cotit printre spițele roții din stânga față. Rezervorul era sub bancheta pasagerilor, iar transmisia avea două trepte pe care le schimbai cu ajutorul unui levier amplasat la exteriorul mașinii, potrivit playtech.ro.

FN Herstal - prima maşină înmatriculată în Bucureşti - Sursa foto: playtech.ro


Volanul maşinii - Sursa foto: playtech.ro

Bazil G. Assan este cel care a cumpărat modelul FN Herstal. Prima “bijuterie” a ajuns în mâinile sale, fiind înmatriculată cu numărul 1B. Acesta a fost un inginer și explorator, membru al Societății geografice române, primul român care a efectuat o călătorie în jurul Pământului. Stop! Ce?

Numărul de înmatriculare - Sursa foto: playtech.ro

În anii 1897 – 1898, Bazil Assan a efectuat o călătorie pe ruta Constantinopol – Alexandria – Ceylon – Singapore – Hong Kong – Shanghai – Nagasaki – Tokyo – Yokohama – San Francisco – New York – Londra, ocazie cu care a devenit primul român care a călătorit în jurul lumii.


Prințul George Valentin Bibescu a fost următorul român care și-a comandat un FN Herstal, el fiind unul dintre cei mai mari împătimiți auto și pionier al acestei industrii la noi în țară. După ce prințul a primit maşina, a dorit ca aceasta să fie prima înmatriculată în București, dar numărul 1B era deja dat lui Bazil G. Assan. Pentru ca dorința prințului să fie respectată totuși, Prefectura Capitalei a făcut un compromis și i-a oferit numărul de înmatriculare 0B, potrivit playtech.ro.

Dacă ai număr de "şmecher" la maşină, te aşteaptă o surpriză! Află ce ți se pregătește!


Odată cu trecerea timpului, nu se ştie ce s-a întâmplat cu automobilul deţinut de Valentin Bibescu, dar cea a lui Bazil G. Assan a fost expusă în 2011, timp de o lună, la Muzeul Național de Istorie.

Sursa: playtech.ro agir.ro

Imagini impresionante ce-ţi taie răsuflarea! Marele Canion, o minune a naturii pe care milioane de oameni se înghesuie s... VIDEO: Cum s-au schimbat hainele bărbaţilor în ultimii 100 de ani! Transformările sunt impresionante...
Obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. Ce să faci în cazul în care ai început să uiți lucruri
Ai mai jos o listă cu obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. În ultimii ani au...
Horoscopul zilei de 24 martie 2023. Taurii sunt sfătuiți să fie liberi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 24 martie 2023 spune că Taurii sunt încurajați de către astre să se...
Parteneri
Ratatouille la cuptor. Rețetă franțuzească de ghiveci din legume
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x