Antena Căutare

Primăria București împlinește 155 de ani. Cum arăta primul edil al capitalei, Barbu Vlădoianu?

Primăria București împlinește astăzi 155 de ani de la înființare, iar primul primar al capitalei a fost Barbu Vlădoianu. Iată cum arăta primul edil al capitalei.

Primăria București împlinește astăzi 155 de ani de la înființare, iar primul primar al capitalei a fost Barbu Vlădoianu. Iată cum arăta primul edil al capitalei.

Primăria București a fost înființată la 7 august 1864, iar primul primar ales atunci a fost Barbu Vlădoianu. Astăzi, se împlinesc 155 de ani de la înființarea Primăriei București. În timpul domniei lui Alexandru Ioan-Cuza, Bucureștiul a devenit capitala Principatelor Românești.

Primăria București – Scurt istoric

Pentru a asigura buna funcționare a orașului, în 1864, autoritățile au înființa Primăria Bucureștiului. Cel dintâi edil al capitalei românești a fost ales generalul Barbu Vlădoianu. În primul său mandat (1864-1865), el a desființat morile de apă de râul Dâmbovița și a proiectat un sistem de canalizare a râului pentru a împiedica inundațiile constante până la acea dată. A demarat lucrări masive de pavare a străzilor și pornit construcția a patru poduri de fier peste Dâmbovița.

În 1865, Primăria Bucureştilor creează Oficiul Stării Civile. Până la această dată, actele de cununie, botez şi deces erau păstrate numai la biserici. Vlădoianu a contribuit la dezvoltarea transportului public în București. Chiar dacă nu mai era primar, la insistențele lui, în anul 1869 se inaugurează prima linie de care ferată Bucureși-Giurgiu. În același an a fost construită prima gară București-Filaret, iar apoi a fost construită gara Târgoviște (1870), care astăzi se numește Gara de Nord.

Barbu Vlădoianu – Primul edil al capitalei

Barbu Vlădoianu a fot un general și om politic român din secolul al XIX-lea. Acesta a fost primul primar al Bucureștiului, ocupând și funcția de ministru de război al Apărării Naționale între 21 februarie 1859 și 3 mai 1859.

În timpul primului său mandat ca edil al capitalei, morile de apă de pe râul Dâmbovița au fost desființate și a fost proiectat un sistem de canalizare a râului pentru a împiedica inundațiile constante până la acea dată. Barbu Vlădoianu a organizat primul corp de pietrari, în vederea pietruirii străzilor Bucureștiului. În 1865 a fost înființat, de către primar, Oficiul de stare civilă și a fost semnat contractul de cesiune pentru construirea primei linii de cale ferată de pe teritoriul României: București - Giurgiu.

În timpul celui de-al doilea mandat, Vlădoianu a dispus începerea lucrărilor de pavare cu gresie și granit a Podului Mogoșoaia, actuala Calea Victoriei, din 1878. Lucrările au fost finalizate în 1872. Prima linie de tramvai tras de cai („tramcar”) a fost inaugurată în decembrie 1872 și făcea legătura între Gara Târgoviștei, actuala Gară de Nord, și bariera Moșilor.

A murit în 1876 și a fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. În prezent, o stradă din sectorul 1 al capitalei îi poartă numele.

Citește și:

Barbu Vlădoianu, primul primar al Capitalei! Înfiinţează Starea Civilă, toarnă trotuare şi aduce industria în Bucureşti

Sursă foto: cultural.bzi.ro

Sursă de informare: wikipedia.ro

Heroină ascunsă sub prosoape și halate de baie. Aproximativ 400 de kilograme, în valoare de 40 de milioane de lire sterl... Un tânăr a aruncat frigiderul vechi într-o prăpastie, dar apoi a trăit o surpriză uriașă! Ce i s-a întâmplat (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x