Antena Căutare

Reporterii Observator au intrat în premieră în centrul de comandă de la Deveselu. Cum arată baza care protejează Europa de atacurile dinspre Orient

Cel mai bine păzit loc din România, baza militară de la Deveselu, îşi arată pentru prima dată secretele. O echipă Observator a pătruns în premieră în centrul de comandă de unde pot fi acţionate rachetele care apără NATO de atacuri aeriene. În vizită au fost şi ambasadorii a 20 de state NATO la Bucureşti, cărora li s-a prezentat tehnologia de ultimă oră instalată aici.

„Singurul lucru pe care îl avem, când vine vorba de capabilităţi, este capacitatea de a lansa interceptoare SM-3 împotriva rachetelor balistice care vin din Iran.”

În cazul unui atac cu rachete asupra Europei, prima linie de apărare a NATO va acţiona de la acest centru de comandă. Rachetele pot fi reperate cu ajutorul radarelor, iar interceptoarele acţionate de aici le pot distruge cât sunt încă în aer.

„Scutul antirachetă de aici de la baza din Deveselu acoperă cam tot ce înseamnă ţări din sudul şi vestul Europei, o investiţie totală de peste un miliard de dolari. 12 rachete, 12 interceptoare au fost deja modernizate în urmă cu câteva luni. Restul de 12 vor trece prin acest upgrade în cursul anului viitor. 20 de ambasadori din 20 de state membre NATO au fost primiţi, azi, la Deveselu. A fost un gest rar de transparenţă pentru cel mai bine păzit loc din România. 750 de militari români şi americani asigură operarea scutului antirachetă, dar şi paza perimetrului de 170 de hectare. Pe o rază de 35 de kilometri construcţiile înalte sunt interzise, iar de la baza militară, pe o rază de patru kilometri, vânatul nu este permis.

„Cred că a fost o activitate cât se poate de deschisă astfel încât toată lumea să vadă că este o facilitate cu caracter pur defensiv” , a declarat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.

Amplasarea scutului anti-rachetă în România este un motiv de discordie între NATO şi Rusia. Kremlinul s-a arătat îngrijorat că rachetele care pot fi lansate din România au capacitatea de a atinge ţinte ruseşti. Pentru Casa Albă, în schimb, amplasarea scutului este o garanţie că SUA îşi respectă obligaţiile faţă de aliaţii din NATO.

„Preşedintele Trump a spus foarte clar că Statele Unite susţin total NATO, inclusiv Articolul 5 şi vom veni în apărarea aliaţilor noştri.”, a declarat Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti.

De anul viitor, un hotel cu 67 de camere şi 12 apartamente din Caracal va fi renovat pentru a putea găzdui militarii români şi americani de la Deveselu.

Zeci de teancuri cu bani, lăsate pe stradă! Locuitorii îl caută pe bunul samaritean care face astfel de daruri... Curiosity a descoperit urme ale unei oaze pe Marte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x