Căutare Live

România are încă un produs recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană, scrumbia afumată de Dunăre

Scrumbia afumată de Dunăre este de astăzi al cincilea produs românesc recunoscut şi protejat de Uniunea Europeană! Reţeta veche de aproape 100 de ani este o specialitate foarte rară, servită în doar câteva zone ale ţării.

Scrumbia afumată de Dunăre este de astăzi al cincilea produs românesc recunoscut şi protejat de Uniunea Europeană! Reţeta veche de aproape 100 de ani este o specialitate foarte rară, servită în doar câteva zone ale ţării.

De acum, va putea fi vândută doar de producătorii care respectă întocmai reţeta originală. Iar asta ar putea însemna că şi preţul va creşte.

Pentru gustul ei fin, scrumbia afumată de Dunăre este foarte apreciată de consumatori. E sărată şi apoi afumată la rece după o metodă veche de aproape 100 de ani. În marile restaurante, produsul este o considerat o delicatesă. În acest restaurant din Constanţa, bucătarii pregătesc o salată cu scrumbie afumată.

Cosmin Bălan, manager de restaurant: Noi avem aici o reţetă tradiţional românească de scrumbie afumată servită cu ceapă roşie şi cimbru verde. Este un peşte gras şi foarte gustos

Comisarii europeni au declarat astăzi scrumbia de Dunăre afumată un produs cu indicaţie geografică protejată.

Ştefan Turcu, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: De acum înainte toţi producătorii trebuie să pună această etichetă de IGP, peştele trebuie să fie pregătit într-un anumit fel şi nu mai pot comercializa cei care nu respectă în totalitate reţeta claică veche

Până acum, la nivelul întregii Europe, au fost declarate protejate 1440 de produse, dintre care cinci sunt ale noastre. Magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibănești şi mai nou, scrumbia de Dunăre afumată. Poate şi pentru că dosarul necesar obţinerii acestei recunoaşteri nu este deloc uşor de întocmit.

Cazacioc Tiberiu, reprezentant al Asociaţiei Ro-Pescador: Au fost întrebări de la comisia care verifică dosarul şi apoi au fost şi alte etapele în care, practic, la nivel naţional sau la nivel european şi alte grupuri sau producători puteau să zică: "Nu! Şi noi facem scrumbie de Dunăre!

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru alte patru produse: Cârnații de Pleșcoi, Caşcavalul de Săveni, Telemeaua de Sibiu și Salata cu icre de știucă de Tulcea.

Scrumbia de Dunăre afumată ar putea aduce, pe viitor, chiar şi mai mulţi turişti în zona Deltei Dunării.

Citește mai mult pe Observator.tv!

MESAJE DE PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnul... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Parteneri
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Motivul pentru care ar fi renunțat la rețeaua socială
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Actorul în vârstă de 63 de ani a luat această decizie la doar câteva zile după ce a acordat primul interviu public privind incidentul de pe platourile de filmare ale producției Rust.
Catine.ro
Ultimele știri