Cum l-a înviat Iisus pe Lazăr și unde se află mormântul său

Sâmbăta lui Lazăr. Cât a mai trăit după ce a fost înviat de Iisus și ce i s-ar fi arătat în cele patru zile cât a fost mort, înainte ca Iisus să-l învieze. Credincioșii prăznuiesc Sâmbăta lui Lazăr, pe 20 aprilie 2019. 

Iisus din Nazaret

cum l-a inviat iisus pe lazar

Sâmbăta lui Lazăr. Cum l-a înviat Iisus pe Lazăr și unde se află mormântul său. Cât a mai trăit după ce a fost înviat de Iisus. Credincioșii prăznuiesc Sâmbăta lui Lazăr, pe 20 aprilie 2019.

Sâmbăta lui Lazăr pică pe data de 20 aprilie. Sărbătoarea are o semnificație profundă pentru credincioși. Este ziua în care Iisus Hristos l-a înviat din morți pe Lazăr. Potrivit rânduilelilor bisericești, la fiecare pomenire a celor ador­miți, Lazăr este chemat să se roage pentru ei: „...pentru rugăciunile Sfântului și Dreptului Lazăr cel înviat a patra zi din morți...”

Cum l-a înviat Iisus pe Lazăr și unde se află mormântul săuInvierea lui Lazăr - foto: drivethruhistory.com

Iisus din Nazaret

cum l-a inviat iisus pe lazar

Învierea lui Lazăr înseamnă biruința vieții asupra morții, iar pentru credincioși este invitația sau chemarea de a ieși din moarte și de a intra în Viață prin Hristos, Domnul Vieții. De asemenea, Învierea lui Lazăr întărește credința oamenilor în Învierea de Apoi.

Cum l-a înviat Iisus pe Lazăr și unde se află mormântul săusursa foto: wikipedia

Cum l-a înviat Iisus pe Lazăr: Nu a mai zâmbit niciodată!

Învierea lui Lazăr, eveniment biblic, consemnat a Evanghelia după Ioan - Capitolul 11, versetele 1-45, a atras multe întrebări. Ce s-a întâmplat cu Lazăr după prima înviere. Acesta a fost mort timp de patru zile, până la sosirea lui Iisus în Betania, când l-a readus la viață, poruncindu-i următoare: ”Lazăre, ieși afară!”. În cel moment, Lazăr a ieșit din mormânt, așa cum fusese îngropat, cu marama pe față, cu înveliturile tradiționale.

”Lazăre, ieși afară”! Cu aceste cuvinte și-a semnat Iisus sentința la moarte!

Evenimenul consemnat de Biblie s-a petrecut în localitatea Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi).

Lazăr avea două surori și era fiul fariseului Simion. În casa s-a pregătit chiar Cina Mântuitorului. Nu se știe ce boală avea Lazăr când a murit. IIsus se afla într-un ținut pustiu, alături de ucenicii săi, progonit fiind de cei care îi contestaseră minunile săvârșite. La chemarea surorilor lui Lazăr, Iisus a venit. A ajuns la patru zile de la moartea prietenului său: ”Eu sunt Învierea și viața!”, a spus Iisus, vrând să aline familia îndoliată. Iisus s-a rugat lui Dumnezeu și le-a cerut celor prezenți să înlăture piatra de la ușa mormântului. ”Lazăre, ieși afară!”, i-a poruncit Iisus. Lazăr a ieșit din mormânt, așa cum fusese îngropat. Cu această nouă minune, Iisus avea să-și semneze sentința la moarte. Sinedriul s-a întrunit și a hotărât uciderea lui Iisus, dar și a lui Lazăr.

Imagini de la mormântul Lui Lazăr din Betania, sursa: drivethruhistory.com

Cum l-a înviat Iisus pe Lazăr și unde se află mormântul său

Sâmbata lui Lazar

Tradiția spune că Lazăr a mai trăit încă 30 de ani după ce Iisus l-a înviat. După Cincizecime, când au început prigonirile împotriva creștinilor prin omorârea arhidiaconului Ștefan, Lazăr a fugit, împreună cu cele două surori ale sale, în insulă Cipru. Era căutat pentru a fi omorât, deoarece însăși existența lui constituia dovadă vie a dumnezeirii lui Iisus Hristos: fusese mort și înviase. Când apostolii Pavel și Barnaba, aflați în prima lor călătorie misionară, au poposit în Cipru, l-au întâlnit acolo și l-au hirotonit episcop al Ciprului.

Lazăr a murit după 30 de ani, iar scrierile consemnează faptul că acesta nu ar mai fi zâmbit niciodată în tot acest timp. Motivul ar fi fost acela că, în toată existența sa ulterioară, i s-ar fi arătat în fața ochilor iadul celor patru zile cât a fost mort.

Lazăr a fost îngropat în localitatea Larnaca din Cipru, iar peste mormântul lui s-a zidit o bisericuță. Moaștele sale au fost mutate la Constantinopol, capitală imperiului Bizantin. În anul 1972, în timpul lucrărilor de restaurare a bisericii "Sfântul Lazăr" din Larnaca, s-a descoperit sub altar un sicriu din marmură cu un fragment din moaștele sfântului. Pe sicriu scrie: "Lazăr cel de a patra zi, prietenul lui Hristos".

Sâmbăta lui Lazăr pică, în 2019, sâmbătă, 20 aprilie 2019. La slujba înmormântării creștinilor, dar și la fiecare pomenire a celor adormiți, Lazăr este chemat să mijlocească pe lângă Hristos: "pentru rugăciunile sfântului și dreptului Lazăr cel înviat a patra zi din morți."

sursa: crestinortodox.ro

Ultimele știri