Antena Căutare

Sărbătoare pentru credincioși. Ai grijă ce faci, astăzi! Ai putea să comiți un păcat

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la 22 iunie.

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la 22 iunie.

Sfântul Grigorie (Gheorghe) s-a născut în anul 1765, la București. În jurul anului 1790, a plecat spre Mănăstirea Neamț, unde a fost tuns în monahism chiar de Sfântul Paisie Velicicovski, sub numele de Grigorie. În scurt timp, a fost hirotonit ierodiacon.

În anul 1820, ierodiaconul Grigorie s-a așezat, pentru o vreme, în Mănăstirea Antim, din București, iar mai apoi, în Mănăstirea Căldărușani. La Căldărușani, obștea monahală fusese reorganizată și întărită duhovnicește de către Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, între anii 1794-1806. În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost hirotonit episcop, fiind așezat în scaunul mitropolitan de la București (1823-1834).

Pentru viața și activitatea sa duhovnicească și culturală, Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în memoria Bisericii și a neamului românesc drept cel mai de seama întâistătător al Mitropoliei Țării Românești din secolul al XIX-lea, pentru aceasta el fiind supranumit "Dascălul".

Sfântul Grigorie a trecut la cele veșnice în data de 22 iunie 1834, fiind înmormântat la Mănăstirea Căldărușani. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascalul a fost proclamată în data de 21 mai 2006, în ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena.

La 16 ani, o elevă cântărea 190 de kilograme. Colegii nu au mai recunoscut-o la Balul de Absolvire! Topise toate kilogra... Piele umană, scoasă la imprimantă! Tehnica medicală care a revoluționat medicina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x