Antena Căutare

Scrisori ale lui Marcel Proust, puse în vânzare la Christie's

Scrisori excepţionale ale lui Marcel Proust prin care scriitorul făcea campanie pentru a fi publicat şi a primi premiul Goncourt vor fi scoase la licitaţie la Paris, pe 7 octombrie, de casa Christie's, anunţă AFP.

Scrisori excepţionale ale lui Marcel Proust prin care scriitorul făcea campanie pentru a fi publicat şi a primi premiul Goncourt vor fi scoase la licitaţie la Paris, pe 7 octombrie, de casa Christie's, anunţă AFP.

Această vânzare marchează un secol de la atribuirea premiului Goncourt celebrului scriitor.

Sesiunea de vânzări va cuprinde 75 de loturi estimate la o sumă totală de aproape un milion de euro.

Este vorba de un ansamblu de 16 scrisori ale lui Proust către prietenul său René Blum, pe atunci secretar general al cotidianului Gil Blas, foarte bine inclus în lumea editurilor.

Datând din 1913 până în 1916, aceste scrisori (estimate între 200.000 şi 300.000 de euro) reprezintă 90 de pagini.

În multe dintre scrisori, Proust nu ezita să solicite prietenilor apropiaţi din cercurile literare (Jean Cocteau, Lucien Daudet, Louis de Robert) să-i asigure publicitate pentru cartea sa.

Povestea dintre Proust şi Gallimard a început cu o neînţelegere. În 1912, "Du côté de chez Swann", primul volum din "À la recherche du temps perdu achevé", Proust îşi dorea să-l publice la NRF (casa de editură a lui Gallimard). Însă, manuscrisul său a fost respins în grabă. Proust s-a îndreptat către Bernard Grasset care a acceptat să publice cartea în 1913 pe cheltuiala autorului. "Refuzul acestei cărţi va rămâne cea mai mare greşeală a NRF", va scrie mai târziu André Gide, aflat la originea acestui refuz.

André Gide, Jacques Rivière (pe atunci secretar al NRF) şi Gaston Gallimard vor face din recucerirea lui Marcel Proust una dintre marile priorităţi ale editurii.

Pe 10 decembrie 1919, Marcel Proust primea cel de-al 17-lea premiu Goncourt pentru "La umbra fetelor în floare", a doua parte a volumului "În căutarea timpului pierdut", în faţa favoritului Roland Dorgelès.

Un exemplar original din cartea "La umbra fetelor în floare", cu autograful criticului şi poetului Henri Ghéon, va fi de asemenea pus în vânzare de Christie's (8.000/12.000 de euro).

Casa de licitaţii va propune şi o ediţie de lux cu două seturi de printuri cu "La umbra fetelor în floare" (80.000/120.000 de euro) provenind din colecţia pianistului Alfred Cortot (1877-1962).

Printre alte loturi propuse în licitaţie de cărţi rare şi manuscrise va fi şi o ediţie originală a "Champfleury" (1529), piatră de temelie pentru tipografia şi limba franceză, estimată între 40.000 şi 60.000 de euro.

Colecţionarii îşi vor diputa fără îndoială o ediţie "Capodopera necunoscută/ Chef-d'oeuvre inconnu", de Balzac, ilustrată cu 12 gravuri originale de Picasso (40.000/ 60.000 de euro).

Sursa : news.ro

Cum a apărut o mireasă în fața viitorului soț, chiar înainte de nuntă! Reacția bărbatului e senzațională... Echinocțiul de toamnă 2019. Tradiții, supertii și ce nu ai voie să faci pe 23 septembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x