Antena Căutare

Spania interzice guma de mestecat prea lipicioasa

Curatarea strazilor din Spania a devenit un calvar extrem de costisitor pentru autoritati, care au decis sa schimbe ingredientele din care este produsa guma de mestecat, astfel incat aceasta sa nu mai fie asa de lipicioasa, relateaza Guardian.co.uk.



In urma unei sedinte de guvern, ministrii au decis ca proprietatile gumei de mestecat dauneaza grav bugetelor consiliilor locale, care se chinuiesc sa curete strazile si trotuarele din orase.

Solutia, sustine guvernul spaniol, este introducerea unui poliacetat de vinil ca baza pentru producerea gumei care se va mesteca de acum in Spania. "Se prinde mai putin, ceea ce face si curatarea mai usoara", a declarat ministrul Sanatatii.

Unele voci sustin insa ca acetatul de vinil dauneaza sanatatii, insa autoritatile spun ca nu este adevarat. Acetatul de vinil este un ester al acidului acetic folosit pentru a produce, printre altele, lipici, mase plastice, vopsele, lacuri, cosmetice si cerneluri.

"Studiile de laborator au descoperit ca expunerea indelungata la acetatul de vinil poate cauza un raspuns cancerigen", recunoaste Consiliul pentru Acetatul de Vinil cu sediul in Statele Unite, insa aceste lucruri se intampla "doar in cazul unor concentratii foarte mari, peste cele recomandate".

"Tumorile observate in testele de laborator efectuate pe animale, care au fost expuse la concentratii foarte mari pentru durata lor normala de viata, nu sunt, prin urmare, considerate relevante pentru ca oamenii folosesc o cantitate mult mai mica", a mai adaugat autoritatea americana.

"In prezent pot fi utilizate majoritatea ingredientelor moderne care exista in Europa, care ofera garantii in privinta sanatatii", se arata in declaratia oficiala a Cabinetului spaniol.

Cea mai mare parte a gumei de mestecat din lume este produsa de catre companiile Wrigley si Cadbury.

Primaria din Barcelona estimeaza ca, in fiecare zi, curata 1.800 de bucatele de guma de pe strazile sale, la un cost de peste 100.000 de euro pe an. Autoritatile din acest oras au introdus amenzi de pana la 450 de euro pentru cei care arunca guma pe jos.

Foto: Hepta

Cel mai destept cal din lume doboara recordul mondial la numarat... SUA: Doi tineri au lansat o companie care ofera servicii contra mahmurelii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x