Antena Căutare

Spiritele morţilor vin spre lumea celor vii în noaptea de 31 octombrie. Superstiții de Halloween, "de import", pe care trebuie să le respecți

Noaptea de la sfârşitul lunii octombrie este considerată a reprezenta momentul în care spiritele morţilor vin spre lumea celor vii. Se spune Halloween că este sărbătoarea celor trecuți în neființă, iar pentru a se proteja cei vii fac diverse ritualuri ca să alunge spiritele.

Spiritele morţilor vin spre lumea celor vii în noaptea de 31 octombrie. Superstiții de Halloween, "de import", pe care trebuie să le respecți
Halloween, celebrat și în România

Halloween este de proveniență americană și se celebrează anual pe 31 octombrie.

De unde provine Halloween

Nu mulți sunt cei care știu că Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică. Aceasta s-a răspândit în secolul XIX, prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii și a fost preluată astăzi de multe popoare.

Citește și: Halloween 2019: adevărata poveste de Halloween și originea sărbătorii

Deși majoritatea țărilor sărbătoresc reînvierea spiritelor, în data de 31 octombrie, există anumite țări, cum ar fi Suedia, în care acestă sărbătoare este celebrată în prima săptămână a lunii noiembrie.

Pentru americani, Halloween-ul este probabil ce mai importantă sărbătoare din an. Copiii se îmbracă în costume și merg “la colindat”, din casă în casă. Importanța pe care americanii o acordă sărbătorii se reflectă în suma de 2,5 miliarde de dolari pe care aceștia o cheltuiesc anual pentru a sărbători Halloween-ul.

Proveniența numelui

Numele de „Halloween” și multe dintre tradițiile actuale provin din perioada veche engleză fiind atestat pentru prima oară în secolul al XVI-lea și reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”.

Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. În anumite țări Halloween-ul este asociat cu ziua de 1 noiembrie, când se sărbătorește Luminația sau Ziua morților, cum este cunoscută în popor.

Simbolurile Halloween

Imaginile de Halloween provin din multiple surse, inclusiv din obiceiurile naționale, operele literare de ficțiune gotică și horror (cum ar fi romanele Frankenstein și Dracula) și din filmele horror clasice (ca Frankenstein și Mumia). Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb și sperietorile de ciori sunt și ele omniprezente, iar casele sunt și ele decorate cu aceste simboluri.

Printre alte imagini de Halloween se numără temele morții, răului și ocultului sau monștrii legendari. Culorile tradiționale ale sărbătorii sunt negru și portocaliu.

Simbolurile și obiectele artizanale asociate Halloween-ului s-a dezvoltat în timp. Deşi cei mai mulţi dintre noi cunoaştem majoritatea simbolurilor ce însoţesc Halloween-ul, puţini dintre noi conştientizăm semnificaţiile lor ascunse şi originea lor păgână.

De exemplu, cel mai cunoscut simbol al acestei sărbători, dovleacul, era transformat în lanternă pentru a lumina sufletele din purgatoriu. La început erau folosiți napii, dar pentru că erau mai greu de modelat, au fost preferaţi dovlecii.

Un alt simbol important este costumul. Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.

O vioară veche de peste 300 de ani, în valoare de 250.000 de lire sterline şi uitată într-un tren la Londra, a fost fura... Halloween 2019: adevărata poveste de Halloween și originea sărbătorii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x