Live acumTe cunosc de undeva! (r)
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Ștefan, un român de 19 ani, erou în Franța, în timpul tragediei de la Notre Dame. Tânărul ajută acum la descoperirea cauzei incendiului

Un român de 19 ani s-a aflat în prima linie în noaptea incendiului dramatic de la Notre Dame. Ştefan este voluntar şi îi ajută pe pompieri să caute, în imagini şi filmuleţe, cauzele tragediei.

Un român de 19 ani s-a aflat în prima linie în noaptea incendiului dramatic de la Notre Dame. Ştefan este voluntar şi îi ajută pe pompieri să caute, în imagini şi filmuleţe, cauzele tragediei. O primă ipoteză luată în calcul ar fi un scurtcircuit la un lift folosit de muncitorii care restaurau clădirea. Între timp, bogaţi şi săraci donează deopotrivă pentru a reda omenirii Catedrala Notre Dame.

Ştefan s-a aflat în centrul evenimentelor la Notre Dame. Este voluntar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență francez şi nu e prima misiune pe care o documentează cu poze şi imagini video din teren.

A fost impresionat, deopotrivă, de curajul pompierilor şi de emoţia oamenilor care cădeau în genunchi, pe stradă, şi se rugau ca monumentul să fie salvat: „Nu îmi venea să cred! Era o imagine impresionantă! A fost o intervenţie foarte, foarte grea. Periculoasă. Le era frică pompierilor că se va prăbuşi catedrala pe ei.”

Un alt erou din infern a fost preotul Jean Marc-Fournier, care trăise şi atentatul cumplit de la Bataclan. El a intrat în flăcări pentru a salva coroana de spini a lui Isus şi haina regelui Ludovic cel sfânt, chiar înainte de sosirea pompierilor.

CATEDRALA NOTRE DAME VA FI RECONSTRUITĂ

Francezii s-au mobilizat imediat pentru reconstrucţie. Preşedintele Emmanuel Macron vrea ca lucrările să nu dureze mai mult de cinci ani. Dar experţii prevăd că va fi nevoie de mult mai mult timp, deoarece distrugerile sunt copleşitoare, aşa cum arată şi imaginile filmate din aer de drone.

Reconstrucţia presupune o muncă titanică. Ar fi aproape imposibil de reconstruit acoperişul din lemn. Cel mai greu va fi să se găsească materia primă. Copaci de mărimea celor folosiţi în secolul 13 nu mai există. Un deceniu ar dura, estimează specialiştii numai instruirea meşterilor pentru acest proiect.

Solidaritatea Franţei şi a întregii lumi este, într-adevăr, impresionantă. Oamenii donează sume mai mari sau mai mici sau, pur şi simplu, se roagă, chiar şi în stradă, pentru ca Notre Dame să renască din cenuşă. În semn de omagiu, clopotele tuturor bisericilor din Franţa au sunat exact la ora la care izbucnea, cu două zile mai înainte, incendiul.

Recomandari