Antena Căutare

Te-ai întrebat vreodată? De ce sunt LITERELE aşezate în această ordine pe tastatură

Cu siguranţă te-ai întrebat de ce nu sunt literele în ordine alfabetică pe tastatură. Ei bine, totul are o explicaţie

Cu siguranţă te-ai întrebat de ce nu sunt literele în ordine alfabetică pe tastatură. Ei bine, totul are o explicaţie


Tastatura folosită pentru computere şi cele pentru maşinile de scris occidentale, sunt denumite 'QWERTY', după primele şase litere poziţionate în colţul din stânga sus. Aşezarea caracterelor a fost decisă în anul 1872 de către inventatorul maşinii de scris, Christopher Sholes.
Se pare că această aşezare a fost decisă pentru a evita ca tastele literelor cel mai des folosite să se încrucişeze atunci când se tastează în mod obişnuit, sau la o mică distanţă de timp una de alta.
O explicaţie mult mai logică şi mai apropiată de realitate este dată de dactilografii care folosesc la scriere "tehnică oarbă". Această metodă constă în folosirea tuturor degetelor mâinilor, fără ca utilizatorul să privească tastele. Astfel că fiecărui deget de la o mână îi este "repartizat" un grup restrâns de litere, în aşa fel încât posibilitatea de a greşi literele este redusă aproape la zero.
Modelul 'QWERTY' respectă acest principiu, pe baza unor calcule făcute anterior. Astfel, literele centrale sunt cele mai folosite (în orice limbă), fiind apăsate (lovite, în cazul maşinii de scris) cu degetele arătătoare, care au mai multă putere. Restul literelor sunt dispuse în funcţie de frecvenţă folosirii lor.
Interesant, nu-i aşa?
Cea mai sexy reclamă la uleiul de motor! Totul părea banal, până a apărut EA! (VIDEO)... Horoscopul zilei de 4 martie! Racii cer un plan și corectitudine...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x