Antena Căutare

Te-ai întrebat vreodată? La ce folosesc, de fapt, tastele F (funcționale)?

Dacă sunteți utilizator de Windows, atunci deja sunteți familiarizat cu tastele F1-F12, denumite și funcționale. Le știți funcțiile sau le folosiți intuitiv, cert e că le apăsați de fiecare dată când aveți nevoie.

Dacă sunteți utilizator de Windows, atunci deja sunteți familiarizat cu tastele F1-F12, denumite și funcționale. Le știți funcțiile sau le folosiți intuitiv, cert e că le apăsați de fiecare dată când aveți nevoie. Însă, pentru alte sisteme de operare lucrurile ar putea stă un pic diferit. De-a lungul timpului, de când tastatură standard a fost adoptată la scară largă, producătorii de PC-uri au dat diferite întrebuințări acestor 12 butoane.

În același timp, în funcție de producători, grupurile de taste F au fost așezate ori în partea superioada a tastaturii (modelul unanim acceptat până la urmă, ori în partea dreaptă). Dincolo de faptul că de cele mai multe ori nu le folosim, ori pentru că nu știm la ce sunt utile, ori pentru că ni se pare incomod, tastele funcționale pot avea și alte întrebuințări.

F1- Cea mai importantă dintre toate tastele funcționale este chiar prima: "F1". Această tastă a ajuns de-a lungul timpului să fie asociată cu funcția "Help" în majoritatea programelor de Windows.

Că să nu mai vorbim că în sistemul de operare al Microsoft F1 rămâne ghidul perfect pentru orice problemă sau întrebarea ai avea. În Windows XP, de exemplu, dacă apăsați tastă F1, se va deschide imediat Centrul de Suport al sistemului de operare care va poate lumina în cazul în care aveți neclarități în legătură cu vreo funcție sau operațiune pe care trebuie să o efectuați.


F2- De cele mai multe ori, F2 este folosită pentru a redenumi un program sau un folder selectat de pe Desktop. F2 mai este folosită pentru accesarea CMOS Setup.

F3- Este folosită ideosebi pentru deschiderea unei funcții de căutare pentru multe programe din Windows. Folosită în MS-DOS, apăsarea F3 va repetă comandă anterioară.


F4- Deschide o fereastră de căutare. Aceeași tastă apăsată după "Alt" va închide programul care rulează în momentul respectiv.


F5- Cine nu știe ce să "dea un refresh" atunci când pagină de internet nu se încărca așa cum ar trebui? F5 este folosită în acest scop aproape permanennt și este, probabil cea mai folosită dintre toate "F-urile".


F6- Această tastă funcțională te ajută să muți cursorul mouse-ului pe asdress bar-ul Internet Explorer și Mozilla Firefox.


F7- Atunci când lucrați ceva în Microsoft Word, Outlook etc. apăsarea tastei F7 va porni verificarea ortografiei și a greșelilor din text.


F8- Este o tastă de urgență utilizată în special pentru a intră în meniul Windows-ului, respectiv pentru accesarea Safe Mode.


F9- Era folosită pentru deschiderea unui toolbar în programul Quark 5.0

F10- Tot în sistemul de operare al Microsoft, F10 activează Menu bar-ul unei aplicații deschise. În același timp, în combinație cu tastă Shift, F10 se comportă similar clickului dreaptă e o inconita selectată, un fișier sau un link Internet.


F11- este o tastă cu o funcție folosită încă de mai toată lumea. În majoritatea navigatoarelor moderne de internet, tastă F11 activează modul full screen. De asemenea, în combinație cu Ctrl poate accesă partițiile "recovery" ascunse (doar anumite modele de laptopuri)


F12-Când lucrați în Microsoft Word, apăsarea F12 deschide opțiunea de salvare a fișierului într-un nou format. De asemenea, apăsarea Shift + F12 salvează direct documentul, iar Ctrl + Shift + F12 va imprima documentul.

Sursă: www.hit.ro

Horoscopul zilei: Peştii nu se pot concentra, iar Leii au nevoie de relaxare... Ce cluburi, ce petreceri! Barbie de România s-a cumințit total! Activitățile deloc păcătoase care îi ocupă timpul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x