- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Noul verdict al oamenilor de stiinta contrazice ancheta originala, conform careia Murdoch a actionat imediat pentru a evita catastrofa, insa aisbergul ar fi fost observat prea tarziu pentru ca vaporul sa mai poata fi salvat. Cercetatorii cred ca motivul pentru care ofiterul a ezitat sa comande schimbarea de directie a fost pentru ca a crezut ca Titanicul poate trece in siguranta peste obstacol.
Potrivit anchetei din 1912, aisbergul a fost vazut la o departare de circa 500 de metri de Titanic, iar coliziunea s-a produs 37 de secunde mai tarziu. Aceeasi ancheta arata ca directia navei a fost schimbata aproape instantaneu dupa ce marinarul de pe punte a batut de trei ori clopotul si a telefonat imediat catre puntea de comanda pentru a anunta prezenta ghetarului.
Pana acum, aceasta a fost explicatia pentru catastrofa, iar scena a fost prezentata intocmai in filmul "Titanic", ce i-a avut ca protagonisti pe Leonardo DiCaprio si pe Kate Winslet. Totusi, ultimele cercetari au reusit sa stabileasca cu exactitate timpul care a trecut intre observarea ghetarului si coliziune, dar si distanta dintre nava si obstacolul ce avea sa-i fie fatal.
Astfel, aisbergul a fost vazut la o distanta de circa 610 metri de transatlantic, respectiv cu un minut inainte de impact, iar nava nu si-a schimbat cursul decat dupa 30 de secunde. Dupa coliziune, Murdoch (39 de ani) a evacuat pasagerii si se crede ca ar fi ajutat la lansarea celor 10 barci de salvare.
Citeste si Jurnalul!