Antena Căutare

Tradiții de ziua mamei în lume

În fiecare an, începutul lunii martie reprezintă una dintre cele mai sensibile perioade pentru că aduce odată cu venirea primăverii, sărbători care alintă și prețuiesc femeile din întreaga lume.  

În fiecare an, începutul lunii martie reprezintă una dintre cele mai sensibile perioade pentru că aduce odată cu venirea primăverii, sărbători care alintă și prețuiesc femeile din întreaga lume.

Ce reprezintă această sărbătoare?

Ziua Internațională a Femeii este celebrată anual la data de 8 martie pentru a aduce aminte atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violenta care încă sunt prezente în multe țări ale lumii. Aceasta fost adoptată în anul 1977 printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, dar a fost sărbătorită prima data la data de 8 martie 1975; aceasta fiind declarat și Anul internațional al femeii.

Totuși, sorgintea acestei sărbători este încă de pe vremea zeilor din Olimp, care era celebrată prin diverse manifestații dedicate divinităților Greciei Antice.

Articolul continuă după reclamă

La nivel internațional, ziua este dedicată femeilor militante care au îndrăznit să creadă și să lupte pentru scopuri comune și cauze nobile; femei datorită cărora azi putem vorbi despre dreptul la vot, educație, dreptul la proprietate, divorț și contracepție.

În țara noastră, după evenimentele din anul 1989 ziua mamei s-a transformă în ziua femeii, ființă față de care respectul, iubirea și recunoștința nu vor fi niciodată de ajuns. În accepțiunea generală a rămas acceași zi plină de gingășie, deci buchetul de flori pentru mamă nu este niciodată ales întâmplător. El strânge laolaltă cele mai calde trăiri și trebuie să redea dragostea și mulțumirea printr-o imagine încântătoare, cât 1000 de cuvinte. Acele cuvinte pe care poate nu ți le găsești în momentele oportune, acele momente în care a te exprima verbal e o stare mult prea intimă.

Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că orice reprezentantă a sexului frumos (fie că e mamă , bunică, soacră, fiică, mătușă, nepoată) ar trebui să aibă parte de răsfăț și clipe dedicate din partea celor apropiați.

La nivel mai general, oferirea unei flori reprezintă una dintre cele mai apreciate atenții care probabil că nu va dispărea niciodată și se va adapta numeroaselor tendințe care propun cadouri din ce în ce mai extravagante și uneori aproape de neimaginat.

Italia are și o floare dedicată acestei sărbători: mimoză. Femeile de aici și chiar și cele din peninsulă Iberica se bucură pe lângă buchete frumoase și de reuniuni de seară, în grupuri pregătite de petrecere.

Oficial, această zi este sărbătorită și în țări ca: Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Moldova, Rusia, Cuba, Belarus, Macedonia; iar cât despre zonă asiatică, acolo femeile se bucură total de această zi întrucât a fost declarată prin lege zi liberă.

S-a obișnuit că în această zi, bărbații se fie cei care pun pe locul 1 femeile din viață lor și a devenit o cutumă ușor acceptată care impresionează și aduce zâmbete luminoase încă de la primele ore. Totodată doamnele își dedică momente de răsfăț pe parcursul zilei și marchează finalul sărbătorii prin distracții pe cinste într-o afirmare și confirmare continuă a faptului că ea, femeia, reprezintă nucleul întregului univers.

Pornită că un instrument de propagandă, cu influențe multiple ale unui trecut zbuciumat și imagini optimiste ale unui viitor apropiat, ziua de 8 martie rămâne o zi care nu trece niciodată neobservată. Atât de cei mici care își manifestă cu sinceritatea și candoarea specifică vârstei iubirea față de mamă, cât și de cei mai mari care asumă sentimentul până în cele mai profunde emoții față de ființă iubită.

Tați sau mame, România se bucură la dublu de sărbători dedicate părinților începând cu anul 2010 în urma unui act normativ care a prevăzut acest lucru. Pare că până la urmă zilele în care se celebrează iubirea, admirația, recunoștință și bucuria nu vor fi niciodată suficiente…

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/familia-parentajul-%C3%AEmpreun%C4%83-oameni-1784371/

HOROSCOPUL PRIETENIEI: Care îți este cea mai bună prietenă în funcție de zodie. Spune-mi când te-ai născut, ca să-ți spu... Secretul din spatele cadourilor de 8 Martie oferite la job...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x