Căutare Live

TU POȚI EXPLICA? Ce caută un astronaut pe fațada Catedralei din Salamanca ridicată pe vremea lui Mihai Viteazul?

Faimosul edificiu a fost construit între 1513 și 1733, dar sculptura unui astronaut îmbrăcat în costumul specific tronează deasupra Porții Ramos. Care e explicația?

Faimosul edificiu a fost construit între 1513 și 1733, dar sculptura unui astronaut îmbrăcat în costumul specific tronează deasupra Porții Ramos. Care e explicația?


Piatra de temelie a Catedralei din Salamanca a fost pusă în 1513. Pentru a respecta adevărul istoric, noul edificiu a fost construit pe ruinele unei mai vechi biserici, ridicată cu trei sute de ani înainte. Cam pe atunci, ca o simplă comparație, domnitorul Vlad Înecatul, care, așa cum îi arată și numele, a decedat, matol, cu tot cu al său cal, în Dâmbovița, începea a lucra la Mănăstirea Plumbuita, cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul.

Construcția Catedralei din Salamanca s-a sfârșit la 1733, devenind, rapid, loc de pelerinaj. Interesant este faptul că deasupra uneia dintre intrări tronează sculptura unui...astronaut, în costum specific, cu ghete, cască și cablu de oxigen! Ce caută el aici?

În 1993, Salamanca a fost gazda expoziției cu caracter religios ”Vârstele Omului”. Cu un an înainte, s-a decis restaurarea Catedralei, unele porțiuni dintre fațade aflându-se într-o stare avansată de degradare. Cu această ocazie, sculptorul Miguel Romero a creat un...astronaut, conform tradiției care spune că la orice restaurare trebuie introdus un element modern. În timp, opera a fost criticată în dese rânduri, nu atât pentru stil, cât pentru amplasare. Pe 20 septembrie 2010, astronautul lui Romero a fost vandalizat, alegându-se cu brațul drept rupt.

„Asta s-a întâmplat aici”! Descoperirea ce i-a entuziasmat pe cercetătorii de pretutindeni!... A trăit o viaţă lângă ea, dar habar nu avea că e în stare de aşa ceva! Ce a descoperit un bărbat pe o înregistrare video...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri