Un al doilea obiect interstelar, descoperit în sistemul nostru solar şi botezat 2I/Borisov

Un al doilea obiect originar din spaţiul interstelar a fost descoperit în sistemul nostru solar şi botezat 2I/Borisov, informează CNN.

Un al doilea obiect originar din spaţiul interstelar a fost descoperit în sistemul nostru solar şi botezat 2I/Borisov, informează CNN.

În urma analizării unui obiect neobişnuit detectat luna trecută a rezultat că este vorba despre o cometă ale cărei origini se află în afara sistemului nostru solar. El a devenit, astfel, al doilea obiect interstelar observat de cercetători care a traversat sistemul nostru solar.

El a fost numit 2I/Borisov de Minor Planet Center de la International Astronomical Union, care au precizat că are diametrul de până în 16 kilometri.

Observaţiile făcute de Jet Propulsion Laboratory Solar System Dynamics Group de la NASA au arătat că această cometă are o orbită hiperbolică accentuată faţă de celelalte câteva mii cunoscute.

„Traiectoria este suficient de cunoscută acum, iar obiectul este, fără îndoială, de origine interstelară”, se arată într-un comunicat al IAU.

El a fost observat prima dată pe 30 august, după aproximativ 2 ani de când a fost interceptat primul „vizitator” al sistemului nostru solar, cunoscut ca Oumuamua (descoperit în octombrie 2017).

Gennady Borisov a văzut noua cometă de la obervatorul MARGO din Crimeea. Astronomul amator a folosit un telescop de 0,65 m pe care l-a construit şi, cu ajutorul lui, a văzut ceva care semăna cu o cometă cu coadă scurtă.

După asta, NASA a detectat obiectul şi a spus că este posibil să aibă origini din afara sistemului nostru solar.

Sistemul Scout evaluează obiectele recent descoperite de Minor Planet Center din punct de vedere al traiectoriilor.

Obiectul interstelar a fost analizat şi de Near-Earth Object Coordination Center al European Space Agency, între altele, iar pe 26 octombrie 2I/Borisov va pătrunde în partea interioară a sistemului nostru solar. Va fi vizibil prin telescoape profesionale timp de mai multe luni.

Cometa se află acum la peste 418 milioane de kilometri de Soare. Va fi cel mai aproape de Pământ - la 300 de milioane de kilometri - pe 8 decembrie.

„Viteza actuală a cometei este de 93.000 mph (149.668 km/h), ceea ce este mult peste viteza tipică a obiectelor care orbitează Soarele la acea distanţă”, a spus Davide Farnocchia de la Center for Near-Earth Object Studies al NASA. „Viteza mare indică nu doar că obiectul îşi are originea în afara sistemului nostru, ci şi că îş va părăsi pentru a reveni în spaţiul interstelar”.

Citește și
laura vass blonda in timp ce priveste suparata
O mai recunoști? Cât s-a schimbat Laura Vass în ultimii ani. Cântăreața de manele strălucește și pare că a întinerit
O mai recunoști? Cât s-a schimbat Laura Vass în ultimii ani. Cântăreața de manele strălucește și pare că a întinerit
Anamaria Prodan în două ipostaze diferite
Ce studii are Anamaria Prodan, de fapt. Unde a lucrat înainte să devină impresară
Ce studii are Anamaria Prodan, de fapt. Unde a lucrat înainte să devină impresară
colaj de fotografii cu nicolae guta tatuat pe față și în trecut, in videolcipurile de manele
Câte clase are Nicolae Guță și ce meserie are la bază. Detaliul mai puțin știut despre manelistul care s-a căsătorit la 14 ani
Câte clase are Nicolae Guță și ce meserie are la bază. Detaliul mai puțin știut despre manelistul care s-a căsătorit la 14 ani
Mai multe articole

Obiectul a fost catalogat cometă pentru că apare difuz. Cometele tind să apară difuz pentru că emit praf şi particule pe măsură ce se încălzesc când se apropie de Soare.

„Oumuamua ne-a vizitat pentru scurt timp în 2017. Vizita acestei comete va fi ceva mai îndelungată. Cea mai mare strălucire a obiectului va fi observată la jumătatea lunii decembrie şi va fi vizibil cu telescoape de dimensiuni medii până în aprilie 2020”, a mai spus el.

Apoi, până în octombrie 2020, el va putea fi văzut doar cu telescoape mari profesionale.

Sursa : news.ro

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri