Antena Căutare

Un asteroid urias va ocoli Terra in aceasta noapte

Un asteroid de marimea a patru terenuri de fotbal trece, astazi, pe langa Pamant, la o distanta mai mica decit cea la care se afla Luna. Efectele gravitationale importante, ca mareea sau miscarea faliilor tectonice, nu vor fi, totusi, perceptibile pe Pamant.


"Este pentru prima data din 1976 cand un corp cosmic de aceste dimensiuni trece atat de aproape de Pamant. Ne ofera o ocazie buna si rara de a studia un astfel de corp aproape de Pamant", a declarat Scott Fisher, director de program in cadrul NASA.

Orbita si pozitia asteroidului sunt binecunoscute, a adaugat cercetatorul NASA Don Yeomans. "Nu exista nici o sansa ca acesta sa intre in coliziune cu Pamantul sau cu Luna", a explicat acesta.

Se estimeaza ca in jur de cateva mii de astronomi profesionisti sau amatori vor urmari apropierea asteroidului, care va fi vizibila din emisfera nordica a planetei. Asteroidul va fi totusi prea neclar pentru a fi vazut cu ochiul liber si se va misca prea repede pentru a putea fi vazut cu telescopul spatial Hubble.



Observatoarele astronomice Goldstone Depp Space Communications Complex, din desertul Mojave din California, si Green Bank din West Virginia, isi vor uni fortele cu telescopul Arecibo din Puerto Rico pentru a analiza asteroidul. Oamenii de stiinta au facut apel la astronomii amatori pentru a-i ajuta sa culeaga cat mai multe informatii despre asteroid cu ajutorul telescoapelor de 10-12 inch, dotate cu filtre speciale.

Astronomii nu se vor mai intalni cu o situatie similara decat in 2028, cand asteroidul 2001 WN5 va trece pe langa Pamant la o distanta de 230000 de kilometri fata de suprafata terestra.

Asteroidul va trece pe langa Venus in 2029, ceea ce-i va afecta orbita, iar in 2041, cand va trece iar prin apropierea Pamantului, asteroidul s-ar putea afla la o distanta de Terra cuprinsa intre 319000 km si 48 de milioane de km.

Marea Britanie: O soparla a fost gasita printre strugurii unui supermarket... FOTO! Mama anorexica cantareste mai putin decat fiica ei!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x