Antena Căutare

Un doodle special de la Google marchează 115 ani de la nașterea lui Cartola, un celebru muzician brazilian

Pe 11 octombrie 2023, Google Doodle a marcat 115 ani de la nașterea lui Cartola, pe numele său adevărat Angenor de Oliveira. Descoperă detalii inedite din viața artistului brazilian.

google doodle dedicat lui cartola, din 11 octombrie 2023 Galerie
Pe 11 octombrie 2023, Google a dedicat un Doodle special lui Cartola | captura google doodle

Pe 11 octombrie 2023, Google a decis să dedice un Doodle special lui Cartola, un celebru artist de origina braziliană. Descoperă în rândurile de mai jos detalii inedite despre viața muzicianului.

Cine a fost Cartola, muzicianul sărbătorit de Google printr-un Doodle speciale pe data de 11 octombrie 2023

Angenor de Oliveira, cunoscut drept Cartola (n. r. în traducere din portugheză, „pălărie”), s-a născut pe 11 octombrie 1908 și s-a stins din viață pe 30 noiembrie 1980. A fost un cântăreț brazilian, compozitor și poet și nu puțini au fost cei care l-au considerat a fi un adevărat maestru de samba, ce i-a marcat semnificativ evoluția de-a lungul timpului.

Încă de mic, Cartola a manifestat interes pentru muzică. Își privea tatăl cum cântă la chitară și la alte instrumente, îi plăcea să urmărească momentele de samba de la carnaval și a ajuns chiar să învețe să cânte la instrumentele părintelui său. La o vârstă fragedă, acesta a fost nevoit să se angajeze și să facă diferite meserii pentru a-și întreține familoia. A fost pictor, zidar și muncitor în construcții. Așa și-a primit porecla Cartola (n.r. pălărie), fiindcă avea mereu o pălărie tip melon (gambetă) pentru a se proteja de cimentul ce i-ar fi putut cădea pe păr.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La 17 ani, Cartola avea compuse diferite variante de samba și cânta la barurile locale alături de Carlos Cachaça, cel cu care a colaborat mulți ani. Alți muzicieni li s-au alăturat în 1928 și împreună au fondat prima școală de samba din Rio (Estação Primeira de Mangueira).

Pe lângă muzică, Cartiola s-a remarcat și prin emoția transmisă prin versurile sale. Mai târziu, atunci când a cunoscut-o pe Zica, femeia care i-a devenit soție, a deschis un restaurant unde ea a făcut senzație ca bucătar. Samba răsuna mereu la local și, într-un timp scurt, locul a devenit frecventat de compozitori și dansatori.

De-a lungul vieții, artistul a primit numeroase premii și creațiile sale muzicale sunt și azi cântate de numeroși artiști, munca lui fiind extrem de apreciată.

Google i-a dedicat un Doodle special pe data de 11 octombrie 2023, pentru a marca 115 ani de la nașterea artistului. Acesta este afișat în țări precum Brazilia, Argentina, Chile, Irlanda, Mexic, Peru și Uruguay.

Iluzie optică virală! Crezi că găsești iguana din imagine? Află dacă ai privire ageră de vultur sau nu. Reptila nu e del... Ea e femeia care refuză să se mai bărbierească, pentru că partenerul o acceptă așa. Cum arată iubitul „tinerei cu barbă”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x