Un jandarm în rezervă din Dej a dat milităria pe artă, mai precis pe pictură. Câte tablouri a reuşit să picteze în doar câteva luni

O viaţă întreagă a avut o meserie destul de dură, însă, în ultimii ani, şi-a descoperit latura sensibilă! Ce-i drept, a făcut-o după ce a ieşit la pensie, pentru că pictura şi jandarmeria nu prea merg împreună. Însă, după 25 de ani de carieră, bărbatul din Dej a dat frâu liber imaginaţiei. De când a ieşit la pensie, a realizat 80 de tablouri.

Cât e ziua de lungă, Călin Grosan stă cu ochii aţintiţi în pânza pe care amestecă vopselurile. După zile în şir în care se lasă pradă imaginaţiei, tablourile prind viaţă. Călin are de 49 de ani, însă mai mult de jumătate din viaţă şi-a petrecut-o purtând uniforma jandarmeriei.

De câteva luni însă a trecut în rezervă şi alocă mai mult timp pasiunii pe care o are de mic copil, dar a abandonat-o la un moment dat.

Calin Grosan: De mic copil am stat langa doamna Berhaita, dansa fiind absolventa de arte Sibiu mi-a insufletit aceasta placere, cu timpul am lasat-o si am reluat-o in 2013.

Soţia l-a ajutat să-şi redescopere pasiunea de a picta. În urma unui pariu făcut cu ea, a luat naştere şi primul tablou.

Călin Grosan: Dupa o gluma cu sotia am zis sa impartasesc si aceasta arta. Sotia a vazut un tablou si a zis - asta il pictezi.

Liliana Grosan: A fost un pariu că nu cred că el poate să facă un tablou pe care eu i l-am arătat. Şi ca să-mi demonstreze a făcut tabloul şi pe urmă de acolo a început totul.

De atunci, imaginaţia şi dorinţa lui Călin de a picta au fost de nestăvilit. A făcut zeci de tablouri cu peisaje din natura, flori, dar mai ales animale.

Călin Grosan: Calul este un animal nobil, care este foarte, foarte iubit de noi de jandarmi. E lucrarea mea de suflet, ii zic calul plangacios si imi este foarte draga… cred ca e singura la care am lucrat o jumatate de an.

Multe dintre tablouri au ajuns în expoziţii, iar altele au fost dăruite prietenilor şi colegilor.

Cosmin Covaciu, fostul lui sef: Am trei tablouri un peisaj de toamna, un spartan, la rugamintea mea a facut un spartan si inca un peisaj de primavara.

Cei care vor sa vada mai multe picturi realizate de fostul jandarm, o pot face in aceasta săptămână la Muzeul Municipal Dej.

Modele de unghii pentru Halloween. Idei creative pentru manichiura perfectă
Manichiura unei femei este de cele mai multe ori cartea sa de vizită. Unghiile frumoase și...
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021 aduce multe vești bune pentru nativii din zodiac. Astăzi...
Parteneri
Hummus cu usturoi copt. Un preparat gustos și cremos
Dacă adori rețeta clasică de hummus, din bucătăria orientală, nu ezita să încerci și varianta de hummus cu usturoi copt. Este un preparat gustos, cu o textură cremoasă și aromă subtilă de usturoi.
Catine.ro
Ultimele știri