Live acum
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Fața lui Charles Dickens a ajuns… mucegăită! Unde a fost găsit portretul pierdut al celebrului scriitor. Așa arăta în tinerețe, când a scris „Colind de Crăciun” – FOTO

Un portret al lui Charles Dickens a fost descoperit plin de mucegai, într-o piață din Africa de Sud, de către un colecționar de antichități, la 150 de ani după ce a dispărut. Tabloul îl înfățișează pe celebrul scriitor tânăr, în perioada în care scria „Colind de Crăciun”.  

Un portret în acuarelă al lui Charles Dickens pe care istoricii l-au crezut pierdut pentru totdeauna a fost descoperit plin de mucegai, lângă un homar din metal, într-o piață din Africa de Sud, de către un colecționar de antichități, la 150 de ani după ce a dispărut. Tabloul îl înfățișează pe celebrul scriitor tânăr, în perioada în care scria „Colind de Crăciun”.

Portretul oval în miniatură a fost pictat de Margaret Gillies în anul 1843, în perioada în care scriitorul britanic Charles Dickens, atunci în vârstă de 30 și ceva de ani, scria „ A Christmas Carol” („Colind de Crăciun”).

Opera de artă a fost găsită acoperită de mucegai. Aceasta era păstrată într-o cutie cu gablonțuri. Colecționarul care a găsit portretul a cumpărat caseta în care se afla acesta, pentru 27 de lire sterline, la o licitație de antichități din Africa de Sud, fără să realizeze inițial ce achiziționează.

Portretul a expus pentru ultima dată în anul 1844, la Academia de Artă Regală din Londra, după care, la ceva timp, a dispărut. Într-o scrisoare din anii 1860, Gillies preciza că nu știe unde ar putea fi lucrarea de artă. După ce a căutat-o în zadar, Gillies a dat-o dispărută, în anul 1886.

Este posibil să nu se afle niciodată cum a ajuns portretul în Africa de Sud. Însă, o nouă cercetare sugerează că acesta i-a fost dat unuia dintre cei doi cumnați ai fiicei adioptate a artistei Margaret Gillies. Ambii bărbați au emigrat în anii 1860 în Africa de Sud.

Tabloul a fost estimat la 220.000 de lire sterline și va fi expus în această săptămână la Londra. Muzeul „Charles Dickens” se pregătește să scoată portretul la licitație.

În plus, Muzeul „Charles Dickens”, cu sediul în fosta locuință a scriitorului, încearcă să strângă fonduri pentru a cumpăra portretul, la un preț redus, de 180.000 de lire sterline.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro