Un portret rar al lui Mozart adolescent, scos la licitaţie la Paris

Un tablou atribuit maestrului Giambettino Cignaroli, în care este înfăţişat Wolgang Amadeus Mozart la vârsta de 13 ani, a fost pictat după triumful prodigiosului compozitor la Verona, în 1770. Christie's Paris îl va pune în vânzare la 27 noiembrie, cu o estimare stabilită între 800.000 şi 1,2 milioane de euro, informează AFP.

Portretul, unul dintre cele mai rare tablouri pictate în timpul vieţii artistului, face parte dintr-o colecţie privată.

Tabloul, atribuit maestrului veronez Giambettino Cignaroli şi datat din ianuarie 1770, a fost pictat ca urmare a succesului concertului de orgă dat de compozitor la Verona în acel an.

"În general, numele pictorului este cel care atrage cumpărători. Aici, subiectul va fi Mozart", a explicat pentru AFP Astrid Centner, directorul Departamentului de tablouri vechi de la Christie’s Paris.

Tabloul îl imortalizează pe genialul adolescent care afişează un zâmbet în faţa clavecinului, îmbrăcat într-o redingotă roşu aprins, cu perucă albă.

Astrid Centner a spus: "Mozart degajă inteligenţă şi este foarte realist. Acest portret oferă un moment magic în cariera compozitorului".

Partitura care se află în faţa sa a făcut obiectul a numeroase tentative de descifrare. "Unii muzicologi spun că este lucrarea veneţianului Baldassare Galuppi, alţii spun că este vorba despre o partitură a lui Mozart care s-a pierdut. Există foarte puţine portrete cu Mozart copil pictate în timpul vieţii sale şi acesta este probabil ultimul aflat în colecţie privată", a spus directoarea de la Christie's.

Sursa : news.ro

Ultimele știri