Antena Căutare

Un roman, autorul unei teorii revolutionare: omul cavernelor, mult mai inteligent decat noi

Un material despre scaderea semnificativa a dimensiunilor creierului uman si, posibil, a nivelului de inteligenta a omului modern a facut turul presei romane in acest inceput de an. Materialul a fost preluat, in diverse variante, din mai multe publicatii occidentale care citeaza un studiu recent al cercetatorilor americani David Geary si Drew Bailey. In acest context, putina lume stie ca in septembrie 2010 un roman a publicat o carte in care sustine teza socanta ca omul cavernelor a fost mai inteligent decit omul actual, argumentatia sa fiind independenta de studiile occidentale la care s-a facut referire in articolele din ianuarie 2011.

Este vorba de lucrarea "De la maimuta salbatica la maimuta domestica", avandu-l ca autor pe Constantin Cretan. Acesta sustine ca primul Homo Sapiens, omul de Cro-Magnon, a fost adevaratul castigator al selectiei naturale in ceea ce priveste inteligenta. De la el incoace, sustine Cretan, omul a involuat, inclusiv pe planul inteligentei.

Iar involutia continua si este inevitabila si ireversibila, din cauza unei tot mai relaxate presiuni de selectie, astfel ca omul va deveni cindva o "maimuta domestica".

Contributia romanului este cu atat mai importanta cu cat ea vine intr-un moment in care tot mai multi cercetatori par sa nu mai treaca usor peste o chestiune evidenta: creierul omului s-a micsorat simtitor din paleolitic pana in prezent. Iar omul de Cro-Magnon a avut cel mai mare creier din tot genul sapiens.

Acest lucru, demonstrat deja de mai multe studii de specialitate, ridica serios problema daca aceasta scadere a volumului cerebral a implicat sau nu si o scadere a inteligentei.

Cu atat mai mult e legitima aceasta problema, cu cat intreaga antropogeneza, timp de milioane de ani, s-a bazat pe cresterea creierului. Cretan sustine ca de cateva zeci de mii de ani traim ceea ce el numeste "antropoliza".

Cartea lui Constantin Cretan poate fi citita integral, in romana si engleza, pe blogul constantincretan.wordpress.com.

VIDEO! Au filmat atacul rechinului!... VIDEO! Homeless american, cu voce radiofonica, vedeta pe internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x