Antena Căutare

Un tablou atribuit lui Tiziano, în centrul unei controverse

Un tablou despre care se spune că a fost pictat de Tiziano Vecellio, care va fi inclus într-un turneu expoziţional ce va începe în martie la National Gallery din Londra, este subiectul unei controverse, după ce un important istoric de artă a afirmat că este un fals, scrie The Guardian.

Un tablou despre care se spune că a fost pictat de Tiziano Vecellio, care va fi inclus într-un turneu expoziţional ce va începe în martie la National Gallery din Londra, este subiectul unei controverse, după ce un important istoric de artă a afirmat că este un fals, scrie The Guardian.

Profesorul Charles Hope, expert în opera lui Tiziano, a declarat pentru The Observer că „Danaë”, o pictură de la începutul anilor 1550, este „o parodie ulterioară” şi că ar trebui să nu mai fie atribuită maestrului italian de secol 16, ci unui artist minor.

Lucrarea, care se află în Apsley House, casa primului duce de Wellington, arată o prinţesă, Danaë, sedusă de Jupiter, descris ca o ploaie aurie.

În august, o pictură din aceeaşi colecţie, „Orpheus Enchanting the Animals”, a fost atribuită lui Tiziano după ce se credea că a fost realizată de un urmaş al lui, Alessandro Varotari.

Hope, fost director al Warburg Institute, centru de cercetare asociat London University, a sugerat că tabloul „Danaë” aparţine unui pictor nordic şi nu artistului italian. El a susţinut că versiunea „mult mai frumoasă” care se află la muzeul Prado din Madrid este originalul trimis de Tiziano regelui Felipe II al Spaniei, pentru care a pictat o serie de tablouri de mari dimensiuni cu subiect mitologic.

Un alt expert, profesorul Paul Joannides, care crede că pictura din Apsley House este o versiune pictată pentru rege, îşi menţine părerea că tabloul nu seamănă cu nimic din ce a făcut Tiziano în anii 1550.

Totuşi, a mai spus Hope, comparaţiile cu lucrări din acea perioadă nu pot fi făcute pentru că sunt puţine care au supravieţuit.

Hope şi-a publicat părerile în urmă cu patru ani, în Burlington Magazine, iar acum a reluat subiectul pentru că tabloul de la Apsley - şi nu versiunea de la Prado - va fi inclus expoziţiei itinerante de anul viitor.

„Cea care se află acum la Prado, despre care toată lumea în ultimele patru secole a crezut că este semnată de Tiziano, este adevăratul Tiziano şi lucrarea pictată pentru Felipe II. Cea de la Apsley House este un înlocuitor al lui Tiziano. Nu este un tablou pentru Felipe II”, a spus el.

Expertul susţine că maniera folosită în pictură este una „inferioară”, iar lucrarea este o „caricatură”.

Sursa : news.ro

Nu există așa ceva! Un român și-a ridicat casă de lemn în jurul unui stâlp de electricitate... Peste 700 de oi și capre au străbătut străzile din Madrid într-un marș organizat de ciobani - VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x