Antena Căutare

Uturuncu, SUPERvulcanul cu cea mai rapida evolutie din lume

O echipa de experti din Bolivia incearca sa descopere cum functioneaza vulcanii cu eruptii puternice, studiind supervulcanul din America de Sud, numit Uturuncu.

Potrivit Daily Mail, acesta este vulcanul cu cea mai rapida dezvoltare din lume si a erupt ultima data in urma cu 300.000 de ani. Vulcanul creste, in medie, cu un centimetru pe an. Cresterea se datoreaza faptului ca si camera de magma de la baza vulcanului isi mareste dimensiunile.

De obicei, cand volumul de magma din aceasta camera creste rapid este un semn ca urmeaza o eruptie. In cazul vulcanului Uturuncu, acest lucru nu este valabil, cercetatorii descoperind ca el este foarte stabil si nu va erupe in curand.

Oamenii de stiinta bolivieni spera ca, observand in timp real evolutia vulcanului, sa descopere daca in vulcan exista un mecanism care ii permite sa acumuleze cantitati mari de magma fara sa fie declansata o eruptie.

Prin studierea evolutiei lui Uturuncu, cercetatorii isi doresc sa isi dea seama daca, in viitor, acesta va erupe puternic sau dezvoltarea lui rapida nu va influenta acest lucru.

Foto: Daily Mail

FOTO! Portrete CUTREMURATOARE ale oamenilor fara adapost!... Anul 2012 va avea o secunda in plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x