Antena Căutare

Victor Hugo & Juliette Drouet: "Sa incepem cel de-al 50-lea an al scrisorilor noastre cu aceste cuvinte mirifice: TE IUBESC!"

S-au cunoscut in 1833 si s-au iubit 50 de ani. Uneori pe ascuns, alteori, direct, pe fata. Si-au scris 2.000 de scrisori. Unii vorbesc despre cea mai frumoasa poveste de dragoste a tuturor timpurilor, altii, de un amantlac. Victor Hugo, marele Victor Hugo, si actrita sa preferata, Juliette Drouet. In mai 1883, inainte de a se stinge, ea a primit o depesa care pornea la drum cu " Sa incepem cel de-al 50-lea an an al scrisorilor noastre cu aceste cuvinte mirifice: TE IUBESC!"

Era sarit nitelus peste 30 de ani cand a vazut-o, intaiasi data. Publicase primul sau roman, "Han din Islanda", de aproape un deceniu, era cunoscut. Ea, nu. O actrita de mana a doua, orfana de mama de la nastere, de tata din primele luni de viata. Ceva mai tanara, 27 de ani.

S-au cunoscut in vara lui 1833. Ea dadea probe pentru rolul printesei Negroni, din Lucretia Borgia, piesa lui. Atunci a remarcat-o. S-a prezentat: "Victor Hugo". Ea, Juliette Gauvain, ca actrita, Drouet. S-au iubit in podul teatrului, in fan. Asa a debutat ceea ce multi numesc cea mai frumoasa poveste de dragoste a tuturor timpurilor. Ceilalti, deopotriva, acuza: o actrita modesta, intra in lumea teatrala gratie amantlacului cu marele Hugo. Asta-i ceva memorabil? Dar cum altfel poate fi numita o relatie ce avea sa dureze 50 de ani de amor, cu mii de scrisori intre cei doi?

S-au iubit din prima zi. La propriu si la figurat. El, extrem de gelos, i-a cerut sa renunte la tot: cariera, scena, teatru. L-a urmat orbeste. I-a devenit amanta, prietena, secretara, confidenta. Indiferent unde se afla, scriitorul, una dintre cele mai luminate minti ale literaturii franceze, punea mana pe penita si lansa depese. "Scrie-mi! Scrie-mi tot ce-ti trece prin cap, tot ceea ce face inima ta sa bata!", ii spunea. Ea ii raspundea cu "Draga Toto"...Asa-l alinta.

L-a iubit in Franta Republicana. L-a iubit cand l-a facut "tradator" pe Napoleon al III-lea si a fost exilat la Bruxelles si, apoi, la Jersey. L-a iubit peste tot. Hugo era casatorit, avea copii. A fost alaturi de el la moartea lui Leopold, puiul lui Hugo si al Adelei Foucher, decedat la o varsta frageda. I-a fost alaturi la scrierea lui "Ruy Blas", opera sa dramatica, alaturi la capodopera "Mizerabilii", la "Omul care rade" sau la majestuoasa "Legenda secolelor". Au imbatranit impreuna. La fel si scrisorile lor.

Ea s-a stins in mai 1883. Cu cateva zile inainte deschisese o depesa: "Sa incepem cel de-al 50-lea an al scrisorilor noastre cu acest cuvinte mirifice: TE IUBESC!". Semnat, "TOTO".

Hugo a mai trait putin. S-a stins azi, fix acum 128 de ani. La moarte a avut parte de funeralii nationale. Doua milioane de oameni l-au vegheat pe ultimul drum. L-au coborat in Pantheon, alaturi de Dumas cel batran. Zola, alt titan, avea sa li se alature mai tarziu.

In 1912, cand Louis Kock, executorul Juliettei, a decedat, a lasat mostenire scrisorile. Erau 2.000...

Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce iti rezerva astrele pe 22 mai!... Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce iti rezerva astrele pe 23 mai!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x