Antena Căutare

VIDEO! Dacă ai auzit de KENDAMA, trebuie să vezi acest clip! Cele mai spectaculoase scheme ale jocului adorat de români

Kendama este un ”joc de îndemânare tradițional japonez”. Asta pare să fie descrierea, pe scurt, a jocului care a cucerit copiii și tinerii din România.

Kendama este un ”joc de îndemânare tradițional japonez”. Asta pare să fie descrierea, pe scurt, a jocului care a cucerit copiii și tinerii din România. Bucata de lemn cu o țepușă în capăt, la care este agățată o bilă din același material își are originile în Japonia, iar denumirea nu este întâmplătoare, ci este dată tocmai de forma jucăriei.

Acesta se numește țepușă, ken și o bilă, tama, care în limba japoneză înseamnă dama, cele două piesă fiind legate între ele printr-o bucată de ață, care leagă ”kenul” de ”dama”. De aici, Kendama.

Big cup - Prinde bila in cupa mare, Small cup - Prinde bila in cupa mică, Base cup - Prinde bila in cea mai mică cupă, Spike - Prinde bila pe vârf, Airplane - Tine bila, arunca suportul si prinde-i varful in gaura bilei, sunt doar câteva dintre schemele jocului cu origini japoneze.

Miza jocului? Coordonarea corpului, în așa fel încât bila să fie prinsă cu diferite dintre părțile mânerului ken. Exercițiul continuu și practică este esențială cu atât mai mult cu cât mișcările devin tot mai complexe. Mâinile sunt folosite în principal, însă membrele superioare sunt folosite pentru a coborî sau urca bila.

În România, isteria kendamei a început odată cu prima apariție a lui CRBL, la ”Next Star”, acolo unde juratul și-a prezentat pasiunea. Artistul are deja peste 230 de astfel de ”jucării”.

„Deja am 230 de kendama, de diferite feluri.Printre acestea din urmă sunt și câteva mai speciale, realizate fiecare în parte din mai multe tipuri de lemn. O astfel de kendama costă între 500 și 600 de lei. Cea mai scumpă jucărie din colecția mea este însă un prototip, primit de la Oase, prietenul meu cel mai bun și fost component al trupei mele de dans”, spune juratul de la ”Next Star”.

CRBL a explicat și ce face diferența între aceste 230 de jucării kendama pe care le are: “Sunt diferențe legate de greutate, lemn, vopsea, ulei. Unele sunt bune pentru anumite scheme, altele pentru un alt gen de scheme. Depinde, de asemenea, ce greutate are fiecare și cum este echilibrată. Acum, sunt în căutarea celei mai mari kendama cu care se poate juca”, mai spune el. Și băiețelul lui Răzvan Simion, de la Neatza, e specialist în acest joc. A demonstrat-o în direct, la matinal.

Juratul de la “Next Star” a descoperit kendama acum nouă ani și, de atunci, fascinația sa pentru această jucărie japoneză a crescut de la an la an.

Momente fierbinți, chiar în clasă! O profesoară și elevul ei de doar 16 ani și-au făcut de cap în timpul orelor!... La 101 ani, bunicuța asta e campioană la alergat! Are 17 medalii și o tonă de ambiție! Crezi că poți să ții pasul cu ea?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x