Antena Căutare

VIDEO! Dialectele pe cale de disparitie din Romania, salvate de Google! Afla mai multe detalii!

Doua limbi vorbite in Romania sunt pe cale de disparitie. Iar portalul Google le-a inclus intr-un proiect ambitios si fara precedent. Este vorba despre un site care va aduna informatii si documente despre 3.000 de limbi ale caror zile sunt numarate.



Proiectul Endangered Languages: Carpathian Romani si Krimchak, dialecte vorbite in Romania, pe lista Google.

Site-ul Endangered Languages va fi un fel de arhiva lingvistica online. Aici vor fi stocate inregistrari audio, documente si informatii despre cele 3.000 de limbi aflate in pericol de disparitie. Adica aproape jumatate din totalul limbilor si dialectelor vorbite in prezent.

Acesta este site-ul lansat de Google si dedicat in totalitate limbilor pe cale de disparitie. Potrivit expertilor Google, in Romania exista doua dialecte, de mare valoare, care, in urmatorii ani se pot pierde - Krimchak - un dialect tatar cu ortografie chirilica, localizat in Dobrogea, si Carpathian Romani, localizat in Crisana.

Cu o simpla accesare a acestui site putem salva o parte importanta a patrimoniului cultural.

Nu vorbim despre dialecte ale limbii romane, subliniaza lingvistii. Dialectul carpatic al limbii rromani si cel care contine cuvinte din ebraica, aramaica, turca si tatara fac parte din familii lingvistice diferite.

Prin dialecte, prin "derivatele" din limba oficiala, fiecare regiune isi pastreaza anumite traditii, anumite obiceiuri.

Proiectul Google va creea o baza de date uriasa cu privire la limbile care se vorbesc in prezent si care au nevoie de acest sprijin tehnic pentru a nu disparea definitiv.



foto: edudemic.com


FOTO! Imagini de colectie: Fermierii din Nepal, dincolo de tehnologie... Un miliardar si-a dat in judecata fosta sotie si a cerut jumatate din colectia ei de pantofi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x