Antena Căutare

Parcare gratuită pentru maşinile electrice în Bucureşti. Ce condiție trebuie îndeplinită pentru a beneficia de această facilitate

Deținătorii de autoturisme electrice și hibride înregistrare în capitala țării se vor putea bucura în continuare de parcările publice de utilitate generală în mod gratuit.

Imagini cu mașini parcate în București. Galerie
Parcare gratuită în Bucureşti pentru maşinile electrice. | Shutterstock

În București circulă în fiecare zi aproximativ 1.4 milioane de mașini, fapt care duce la o identificare îngreunată a locurilor de parcare pentru fiecare dintre noi. Din acest motiv, Primăria Capitalei a decis să ofere facilități prini care șoferii pot parca gratuit în mai multe zone din oraș.

Proprietarii de maşini electrice şi hibride pot parca gratuit în Bucureşti

Pentru a beneficia de gratuitate, posesorii au obligaţia de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice şi hibride, ţinut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.

Înregistrarea mașinii în registru se face pe baza unei cereri pe care posesorii autoturismelor trebuie să o întocmească, tocmai pentru ca autoturismele care beneficiază de gratuitate să poată fi recunoscute de către operatorul serviciului publib la momentul verificării.

Cu toate acestea, există o excepție cu privire la mașinile electrice și hibride care nu se pot încadra în condițiile de eligibilitate pentru parcare gratuită. În această categorie fac parte autoturismele care desfășoară activități de transport alternativ intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui sistem de partajare a autoturismelor intermediat prin platforme digitale, precum şi cele care, prin colantare, dispozitive audio-video, afişează mesaje publicitare.

Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile aici.

Ce condiţie trebuie să îndeplinească autoturismele pentru a beneficia de parcare gratuită

Mașinile electrice și cele echipate cu motorizări hibride, hibride clasice și plug-in hybrid, pot fi parcate în orice loc, fără ca proprietarii acestora să fie obligați să achite un tarfi anume.

Singura condiție pentru ca șoferii să beneficieze de parcare gratuitată este ca proprietarii autoturismelor să-și înregistreze autovehicuelle în Registrul informatic al mașinilor electrice şi hibride.

Din anul 2023 emiterea vignete pentru parcarea gratuită a fost oprită

„Din data de 03.01.2023, Administrația Străzilor București nu va mai înregistra cereri privind emiterea vignetelor pentru parcarea gratuită a autovehiculelor electrice sau hibrid, ca urmare a aprobării Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr.706/2022 privind abrogarea HCGMB nr.140/2016, publicată în Monitorul Oficial al Municipiului București.

Conform acesteia, pentru a beneficia de utilizarea cu titlu gratuit a parcajelor publice de utilitate generală situate pe teritoriul municipiului București , posesorii autovehiculelor electrice și hibrid, care nu dețin vigneta valabilă emisă de Administrația Străzilor București, trebuie să se înregistreze la Compania Municipală Parking București S.A http://www.cmpb.ro

Posesorii autovehiculelor electrice sau hibrid, ce dețin o vignetă valabilă la data de 01.01.2023, nu trebuie să se mai înregistreze la Compania Municipală Parking București S.A.

Pe parcursul întregului proces de colectare, prelucrare, stocare și transfer al datelor, Administrația Străzilor București își asumă responsabilitatea respectării drepturilor de care beneficiază fiecare persoană fizică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, sunt informațiile regăsite într-un comunicat transmis de Primăria Municipiului Bucureşti.

Cât costă parcarea în Bucureşti pentru maşinile clasice

Începând cu 1 martie 2023, Primăria Municipiului București a decis simplificarea modului prin care șoferii utilizează parcările publice.

În acest sens, plata contravalorii serviciului de parcare în parcajele de pe raza Bucureștiului se poate realiza astfel:

  • cash la personalul autorizat
  • plata cu cardul bancar
  • plata prin sms
  • prin aplicația „Parking București”

Ce se întâmplă dacă nu parcarea nu este achitată

În cazul șoferilor care nu achită valoarea locului de parcare pe care îl ocupă există o sancțiune reprezentată de o amendă în valoare de 200 de lei pe zi și de blocarea roților.

Mașinile Municipalității sunt dotate cu un sistem care permite amendarea proprietarilor ale căror mașini sunt parcate fără a achita. Acest sistem are posibilitatea de a verifica și amenda imediat șoferul care nu a achitat contravaloarea locului de parcare. Un astfel de sistem se bazează pe două camere video performante și pe o cameră radar și poate verifica până la 3 000 de mașini pe oră.

Procesul verbal se poate întocmi în absența șoferului, acesta fiind trimis către domiciliu însoțit de o imagine cu locul, data și ora la care a fost realizată.

Mai multe informaţii găsiţi aici!

Damian Drăghici dezvăluie cum se simte de când a ținut post negru timp de 7 zile. Artistul a stârnit controverse în medi... Povestea lui Mihai, cel mai mare colecționar de mașinuțe din sud-estul Europei. Un exemplar este de neprețuit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x