„Consultarea poporului in problemele de mare importanta este un lucru foarte bun pentru democratia dintr-o tara. Din pacate, pentru Republica Moldova, alianta aflata la putere a schimbat una dintre regulile de baza, aceea ca "referendumul constitutional se va considera valabil daca la el vor participa cel putin o treime din alegatori", ceea ce inseamna ca cea mai importanta lege a statului, Constitutia, poate fi schimbata prin vointa a minim 17% dintre alegatori. E foarte putin. Cred ca ei forteaza alegerile in speranta ca vor reusi sa capete legitimitatea electorala pe care, acum, nu o au", declara pentru jurnalul.ro Constantin Rotaru.
Reprezentantul comunistilor din Romania crede ca pentru Moldova cea mai buna varianta era tot una propusa de confratii sai de peste Prut: „Pentru acest mandat, puteau accepta propunerea Partidului Comunistilor din Republica Moldova de a alege Presedintele prin votul parlamentar succesiv: intr-o prima faza, care a avut loc si nu s-a reusit, 61 de voturi din 101; in a doua etapa, 57 de voturi din 101; a treia etapa 53 de voturi si, in final, ultimul prag care exprima votul majoritar al Parlamentului Republicii, de 51 de voturi. Aceasta propunere ar fi asigurat linistea de care au nevoie fratii nostri de peste Prut, nu ar mai fi necesitat nicio cheltuiala si atata stres electoral".
Sarbatorita cu fast, la Chisinau, „Ziua limbii romane" este apreciata pozitiv de Rotaru, fapt care da un bobarnac comunistilor basarabeni - ani de zile dusmani aprigi a tot ce tine de ideea de romanism. „A fost o mare victorie a moldovenilor care, cu 21 de ani in urma, la 31 august 1989, au reusit sa restituie limba romana ca limba de stat in Repulica Moldova. Felicitari fratilor nostri de peste Prut ca au fost primii care au sarbatorit „Ziua limbii romane" si-mi doresc ca aceasta sarbatoare sa ne apropie si sa nu fie folosita pentru a reinsamansa discordia dintre noi", declara Rotaru.
Totusi, acesta crede ca sarbatoare de la Chisinau, pusa in acest an si la bratul Romaniei, ar trebui extinsa. Pentru ca, spune Rotaru, „daca vorbim de „Ziua limbii romane", in mod normal, guvernantii romani, puterea de la Bucuresti, indiferent care ar fi ea, ar fi trebuit sa initieze aceasta sarbatoare care sa ofere bucuria de manifestare pentru toti vorbitorii de limba romana aflati in tara si in lumea intreaga".
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Foto: radicalonline.info
VIDEO! Remanierea se discuta in spatele cortinei... Razbunarea remaniatilor Vladescu si Seitan - darile cresc din 2011...