"Au fost analizate toate elementele din cererea de reexaminare. Cred ca un mare castig obtinut astazi in Comisia juridica a Camerei este faptul ca s-a trecut la un singur tip de formulare, foarte similar cu declaratiile de avere si de interese care au fost valabile pana acum, prin simpla anonimizare a adresei, a semnaturii si a codului numeric personal, care reprezinta datele private de care facea vorbire Curtea Constitutionala. In concluzie, aspectele mentionate in cererea de reaxaminare au fost remediate si ANI, totusi, va putea desfasura activitati eficiente de control si analiza a averii", a declarat dupa decizia Comisiei juridice a Camerei, secretarul general al ANI, Horia Georgescu.
Reexaminarea Legii ANI, solicitata de presedintele Traian Basescu, va intra in plenul Camerei Deputatilor in aceasta saptamana, urmand ca, ulterior, sa fie dezbatuta de Senat, care este Camera decizionala.
Presedintele Traian Basescu a solicitat, in 2 iunie, Parlamentului, reexaminarea Legii ANI, propunand ca declaratia de avere publica si cea confidentiala sa coincida, mai putin sub aspectul datelor cu caracter personal si inclusiv declaratiile candidatilor la demnitati publice sa fie date publicitatii.
Intre timp, liberalii au incercat sa faca valuri in plen, acuzand faptul ca decizia grupului liberalilor privind publicarea declaratiilor de avere este "cenzurata" de seceretariatul General al Camerei care solicita declaratii individuale.
"Este de neinteles faptul cum o hotarare a unui grup parlamentar este cenzurata de secretariatul general (SG) al Camerei. Va aduc aminte ca lunea trecuta sub semnatura grupului parlamentar al PNL din Camera
Deputatilor s-a solicitat ca declaratiile de avere si de interese ale deputatilor liberali sa fie facute publice pe site-ul Camerei. Am constatat ulterior ca ne vine o adresa din partea Secretariatul General al Camerei prin care ne invita pe fiecare deputat in parte pe declaratie pe proprie raspundere sa solicitam acest lucru, cu toate ca exista o hotarare a grupului parlamentar. Eu inteleg ca la nivelul Camerei Deputatilor hotararile grupurilor parlamentare sunt consultative sau facultative", a afirmat viceliderul de grup Eugen Nicolaescu.
Presedintele Camerei Roberta Anastase a replicat: " La randul meu, si eu am depus o cerere individuala pentru ca declaratia mea de avere sa fie afisata pe site".
"Am avut aceasta discutie in Biroul permanent al Camerei, acolo unde domnul Adrian Nastase a spus ca nu se poate accepta o hotarare luata de un grup si cererile trebuie sa fie individuale", a conchis Anastase.