Antena Căutare

Legea educatiei, din nou la CCR: Opozitia considera proiectul viciat de neconstitutionalitate in ansamblu

Deputatii liberali si social-democrati au sesizat din nou Curtea Constitutionala pe marginea Legii educatiei, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in fata plenului reunit al Parlamentului.

Semnatarii considera ca Legea educatiei este viciata de neconstitutionalitate in ansamblu, adoptarea acesteia fiind realizata cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin angajarea raspunderii de catre Guvern.

In sesizare, deputatii invoca incalcarea dispozitiilor articolului 1, alineatele 4 si 5 din Constitutie, coroborate cu dispozitiile articolului 61, alineat 1, si ale articolului 114 din acelasi act fundamental.

Majoritatea articolelor se refera la invatamantul in limbile minoritatilor nationale, la autonomia universitara, la incompatibilitatile impuse rectorilor si la modul de reglementare a patrimoniului unitatilor de invatamant particular si confesional, despre care semnatarii afirma ca ar institui o nationalizare

Deputatii PNL si PSD sustin ca, prin angarea raspunderii Guvernului, a fost ocolita procedura de legiferare consacrata de Constitutie, in conditiile in care un proiect similar se afla in dezbatere la Senat.

"Nu exista, prin urmare, nicio dovada a vreunui blocaj sau a unei inactivitati parlamentare, cu referire la proiectul de lege in discutie. (?) Noi, semnatarii acestei sesizari solicitam Curtii Constitutionale sa constate ca demersul Guvernului de a-si angaja raspunderea pentru adoptarea aceleiasi Legi a Educatiei Nationale este neconstitutional, deoarece Deciziile Curtii Constitutionale au putere obligatorie, inclusiv asupra Guvernului si Parlamentului. De fapt, guvernul doreste sa se substituie in activitatea de legiferare a Parlamentului, fapt inadmisibil, vazand dispozitiile art. 61 (1) din Constitutie", se arata in sesizare.

Cazul Ridzi: Deputatii PDL, indemnati sa voteze printr-un SMS semnat T. Basescu... Ponta: Basescu minte din nou. Voi propune PSD sa nu mai comunice in niciun fel cu el...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x