Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Sute de posibil falși revoluționari vor primi peste 20.000 de euro fiecare! Șeful SSPR: „Îmi va fi foarte greu să semnez!”

Sute de posibil falși revoluționari vor primi peste 25.000 de euro fiecare. Octavian Bjoza, cel care conduce interimar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), a declarat că „nu are ce face” în acest sens.

Revoluția română din decembrie 1989.

Mai exact, decretul semnat în 10 decembrie de preşedintele Klaus Iohannis îl obligă pe Octavian Bjoza să semneze eliberarea certificatelor de „luptător cu rol determinant”.

Obţinerea certificatului le permite posesorilor să primească retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2015, indemnizaţia de 2.020 de lei lunar.

Un calcul simplu arată că fiecare dintre cei 529 de beneficiari ar urma să primească peste 20.000 de euro, impactul bugetar fiind de peste 13 milioane de euro.

„Îmi va fi foarte greu să semnez pentru că am informaţii certe că o parte cel puţin dintre aceştia nu au ce căuta în această categorie de luptători anticomunişti. Este trist. Eu nu am ce face. Am vorbit la Preşedinţie. Atâta timp cât pentru respectivele persoane Procuratura îmi cere dosarele acestora, mă gândesc că nu mi le cere degeaba.

Îmi va fi foarte greu să semnez. Ar fi prima dată în viaţă când semnez ştiind că nu trebuie, dar sunt obligat să o fac. Din informaţiile primite de la Preşedinţie, aşa cum s-au dat, aşa pot fi şi retrase”, a declarat Octavian Bjoza, potrivit adevarul.ro.

Secretarul de stat care conduce provizoriu SSPR, devenit între timp Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Împotriva Regimului Comunist, a confirmat că beneficiarii certificatelor trebuie să primească banii începând cu data intrării în vigoare a legii, 1 ianuarie 2015.

„Dacă un deţinut politic câştigă nişte drepturi, ceea ce nu prea e cazul nostru, nouă ni se acordă aceste drepturi de la întâi a lunii următoare. La ei, se acordă de când a apărut legea. Când a apărut legea au fost somaţi: în cel mai scurt timp să vă deschideţi conturi în bănci ca să vă vărsăm milioanele de ei. Trebuie să fie răsplătiţi cum se cuvine urmaşii decedaţilor, răniţii cu invaliditate. Aşa trebuie pusă problema”, a mai declarat Octavian Bjoza.

Recomandari