Căutare Live

1 Decembrie. Oamenii care au făcut din România o țară fără pereche!

Cei mai mari oameni de știință români au avut o contribuție însemnată în tehnologia, medicina și aviatica internațională. Pe câțiva îi știi, cu siguranță, cum ar fi Henri Coandă sau Ana Aslan, dar ca ei sunt mulți alți români ale căror creații intră în istorie.

Cei mai mari oameni de știință români au avut o contribuție însemnată în tehnologia, medicina și aviatica internațională. Pe câțiva îi știi, cu siguranță, cum ar fi Henri Coandă sau Ana Aslan, dar ca ei sunt mulți alți români ale căror creații intră în istorie.

Cei mai mari oameni de știință români în inginerie aviatică

Despre Henri Coandă am scris și când Elon Musk și-a anunțat planurile pentru a testa Hyperloop. Coandă gândise un asemenea mijloc de transport și a ajuns să-l implementeze într-o anumită formă. Totuși, este mai cunoscut pentru motorul cu reacție fără de care zborurile cu jumbo jets peste oceane n-ar fi fost posibile. Primele avioane de pasageri, ca de altfel și cele folosite în alt scop, erau propulsate cu motoare cu elice.

Motorul cu reacție, inventat și construit de Henri Coandă, era compus dintr-un motor-piston cu patru cilindri, răcit cu apa și dezvoltă 50 de cai-putere la 1.000 de rotații pe minut. Acest motor-piston era conectat la o tijă care rotea multiplicatorul de rotatii, iar această mișcare era transmisă compresorului care producea o viteză de 4.000 de rotații pe minut. Primul zbor „de test“ a fost o greșeală a lui Coandă, când, dorind să verifice motorul, avionul a început să meargă din ce în ce mai repede, până s-a desprins de pământ. El a pierdut controlul, avionul aterizând forțat.

În aviatică, Anastase Dragomir a introdus scaunul ejectabil fără de care mulți piloți ar fi murit în avioanele de vânătoare pe care le pilotau. El a plecat în Franța, unde a lucrat la mai multe uzine de avioane și și-a perfecționat sistemul de catapultare. La 3 noiembrie 1928, a înregistrat cererea de brevet pentru „Noul sistem de montare a parașutelor pentru mijloacele de transport aerian“. Deși sistemul a ajuns popular pe avioanele de luptă, el îl voia pentru pasagerii din cursele obișnuite.

Sistemul prevedea că scaunul are o parașută proprie care permite, în momentul critic, eliberarea acestui ansamblu de avion, cade prin podea și parașuta se deschide. În 1950, Anastase Dragomir a obținut un nou brevet, de data aceasta în România, pentru „celula parașutată“, care consta în folosirea unui spătar curb de glisare pentru ejectarea cabinelor, fie pe jos, fie pe sus. În 1959 a înregistrat o nouă cerere pentru construirea unui avion cu astfel de scaune.

Cei mai mari oameni de știință români în medicină

Nicolae Paulescu a inventat insulina, medicamentul care salvează vieților bolnavilor de diabet, dar din nefericire pentru el și din fericire pentru știință a creat acest medicament în același timp cu alți cercetători. El a fost profesor de psihologie al Universității de Medicină și Farmacie din București, iar în 1921 a creat insulina injectabilă, înlocuind astfel hormonul secretat de pancreas care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.

Paulescu este cel care a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului. Totuși, Frederick Banting și Charles Best aveau să primească în 1922 Premiul Nobel pentru această invenție. Pierderea lui Paulescu se datorează și unui articol publicat într-o revistă belgiană de specialitate. El n-a numit acest hormon artificial insulină, ci pancreină. Apoi, în 1916, pe când se afla în stadiul final al cercetării, trupele germane ocupaseră Bucureștiul. El n-a avut astfel rezultatele finale, dar canadienii au reușit să îi folosească experimentul pentru a crea insulina injectabilă.

Dacă „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“ ar fi avut un medic, atunci Ana Aslan ar fi fost acesta. Era un medic român specializat în gerontologie. Ea a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de înaintea în vârstă, aplicând-o la scară largă în clinica de geriatrie sub numele de Gerovital sau vitamina H3. Produsul geriatric a fost preparat în anul 1952 și brevetat în peste 30 de țări.

În același an este fondat Institutul Național de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan“, primul institut de geriatrie din lume și un model pentru țările dezvoltate prin asistența clinică și cercetare. Efectele terapiei Aslan asupra îmbătrânirii au convins încă de la început, aducând institutului pacienți cu nume celebre: Tito, Charles de Gaulle, Pinochet, Charlie Chaplin și diverși alți demnitari și membri ai caselor regale. Și John Kennedy, președinte american, a folosit Gerovital pentru o afecțiune a coloanei vertebrale.

Citește și
Ce greutate și ce întâlțime are Cristina Ich, în realitate. Toate detaliile au ieșit la iveala
Ce greutate și ce întâlțime are Cristina Ich, în realitate. Toate detaliile au ieșit la iveala
Ce greutate și ce întâlțime are Cristina Ich, în realitate. Toate detaliile au ieșit la iveala
colaj de fotografii cu anamaria prodan
Anamaria Prodan a recunoscut de ce a pozat în reviste pentru adulți: "Toată lumea îmi spunea că nu am nevoie". Motivul ascuns
Anamaria Prodan a recunoscut de ce a pozat în reviste pentru adulți: "Toată lumea îmi spunea că nu am nevoie". Motivul ascuns
colaj de fotografii cu gabriela cristea si familia ei, capriciile iubirii
Cum arată vila în care locuiesc Gabriela Cristea si Tavi Clonda. Vedetele au cheltuit 200.000 de euro pe "cuibul" luxos
Cum arată vila în care locuiesc Gabriela Cristea si Tavi Clonda. Vedetele au cheltuit 200.000 de euro pe "cuibul" luxos
Mai multe articole

Probabil că ai auzit de Institutul Cantacuzino, iar omul care i-a dat numele este Ioan Cantacuzino, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală, care a avut o activitate bogată de cercetare privind vibronul holeric și vaccinarea antiholerică. Pe baza cercetărilor derulate de acesta, medicul a creat o metodă de vaccinare antiholerică, numita „metoda Cantacuzino“, folosită și în prezent.

Ioan Cantacuzino s-a mai implicat în studiul tifosului exantematic și tuberculozei și a creat noțiunea de imunitate prin contact. În 1913 a condus prima vaccinare antiholerică masivă în focarele infecțioase, cunoscută în știință drept „marea experiență romanească“. În Primul Război Mondial, în calitate de șef al serviciilor sanitare militare și civile, a derulat măsuri de combatere a marii epidemii de tifox exantematic.

Citește despre Cei mai mari români în domeniul științei pe Playtech.ro.

Ce program au mall-urile, băncile, hypermarket-urile și metroul, de 1 Decembrie!... "Noţiuni de prim-ajutor" ar putea deveni disciplină obligatorie în şcoli şi învăţământul universitar...
Parteneri
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie
În timp ce luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an îi sperie pe mulți dintre noi.
Catine.ro
Ultimele știri