Căutare Live

1 Decembrie, sarbatorit la Bucuresti si Alba Iulia. Vezi programul manifestatiilor!

Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita la Bucuresti si la Alba Iulia prin parade militare, evenimente culturale si chiar focuri de artificii. In Bucuresti, aproximativ 1.500 de militari si tehnica militara care apartine Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza vor participa, miercuri, incepand de la ora 11.00, la Parada militara de Ziua Nationala.

Generalul de brigada Nicolae Ciuca este comandantul Paradei militare din Capitala. El este comandantul Brigazii 282 Mecanizata "Unirea Principatelor", si unul din cei mai tineri generali ai Armatei Romaniei. Nicoale Ciuca a participat la misiuni in Angola, Kosovo, Bosnia-Hertegovina, Afganistan si Irak.

TRAFIC RESTRICTIONAT: Vezi rute ocolitoare!

La defilare vor participa detasamente ale Asociatiei Traditii Militare, Academiei Tehnice Militare, Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", Academiei Fortelor Aeriene "Henri Coanda", Academiei Navale "Mircea cel Batran", Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" si ale fortelor terestre, aeriene si navale.

Elicopterele IAR-330 Puma SOCAT de la Flotila 90 Transport Aerian (Otopeni), Flotila 71 Aeriana (Campia Turzii) si de la Flotila 95 Aeriana (Bacau) sunt primele formatii care vor executa survolul.

Pentru prima data la parada dedicata Zilei Nationale a Romaniei va participa avionul de transport scurt mediu-curier C27 J SPARTAN. Acesta va fi insotit de doua avioane IAR-99 SOIM. De asemenea vor decola un avion C-130 Hercules, un avion IAR-99 SOIM, ultimul elicopter care survoleaza Piata Arcului de Triumf urmand sa fie IAR PUMA NAVAL, care face parte din Grupul de Elicoptere al Fortelor Navale.

La parada vor mai participa si autovehiculule HUMVEE M-1165, URO VAMTAC, transportorul de trupe Piranha III C, masina de lupta a infanteriei 84 M "Jderul", transportorul amfibiu blindat B 33 "Zimbrul", tancul TR 85 M1 "Bizonul", Sistemul de artilerie LAROM, Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm "OERLIKON", Complexul antiaerian autopropulsat "GHEPARD", Autostatiile radio Harris/Chevrolet, Sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK, Instalatia Mobila de Lansare (IML), ambarcatiuni RHIB.

De asemenea, la Parada militara de 1 Decembrie organizata de Ministerul Apararii Nationale vor participa peste 380 de angajati ai MAI, fiind expusa in premiera tehnica militara de care dispune Politia de Frontiera.

Ministerul Administratiei si Internelor va participa cu trei subunitati de jandarmi si pompieri, cate un detasament de tehnica apartinand Politiei, Politiei de Frontiera, Jandarmeriei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, precum si o formatiune de cavalerie a Jandarmeriei, potrivit MAI.

Cele patru detasamente de tehnica cuprind noua echipaje moto de politie, 16 autospeciale si autolaboratoare, 17 autospeciale de transport si trei echipaje moto folosite de jandarmi, trei ATV-uri, 13 autospeciale si doua ambarcatiuni apartinand politistilor de frontiera, precum si 12 autospeciale si doua barci pneumatice folosite de pompierii militari in misiunile specifice (descarcerare, stingere incendii, interventie la inaltime si la accidente colective).

Serviciul Roman de Informatii va fi reprezentat la parada de un detasament format din 59 de ofiteri si subofiteri, urmat de autospeciale de interventie pentru executarea misiunilor de lupta.

La parada de 1 Decembrie ia parte si Serviciul de Protectie si Paza, cu doua dispozitive specifice pentru protectia demnitarilor, una pentru oras, cealalta pentru zonele greu accesibile sau pentru deplasarea in conditii de vreme nefavorabila. La defilare urmeaza sa participe si cinci motociclisti care asigura escorta coloanelor oficiale.

De asemenea, va participa la parada si Detasamentul Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, precum si Muzica Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul".

Citește și
femeie in rochie rosie band vin
O tânără a ieșit la o întâlnire cu un tip. După 5 minute, ceva neașteptat s-a întâmplat. Femeia a dezvăluit totul, fără reținere
O tânără a ieșit la o întâlnire cu un tip. După 5 minute, ceva neașteptat s-a întâmplat. Femeia a dezvăluit totul, fără reținere
colaj delia
Ipostaza incendiară în care Delia apare foarte rar. Cum arată vedeta în costum de baie, la mare
Ipostaza incendiară în care Delia apare foarte rar. Cum arată vedeta în costum de baie, la mare
colaj de fotografii cu liviu varciu, anda calin iubita lui si fata lor
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Mai multe articole

Miercuri, vor avea loc la Bucuresti si ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul inchinat Eroilor militari romani cazuti la datorie, din fata Palatului National al Copiilor din Parcul Tineretului, la ora 8.00, si la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I, la ora 9.00.

De la ora 17.00, militari din Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torte pe itinerarul Palatul Cercului Militar National - Bulevardul Regina Elisabeta - Piata Operei - Pod Cotroceni - Bulevardul Geniului - Bulevardul Vasile Milea - Bulevardul Timisoara. Militarii romani aflati in misiune in teatrele de operatii vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

In toate institutiile militare din tara va fi arborat Drapelul national, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

La Alba Iulia, locuitorii orasului vor putea lua parte la un Te Deum organizat la Catedrala Reintregirii, la ora 12:00. De asemenea, la aceeasi ora a amiezii cei din Alba Iulia vor putea asista la ceremonialul Schimbarii Garzii Cetatii (poarta a III-a), un ceremonial cu salve de tun in cinstea Zilei Nationale a Romaniei - Traseul celor Trei Fortificatii - ora 12:30.

Nu in ultimul rand, intre orele 13:00 si 19:00, locuitorii orasului Alba Iulia pot lua parte, in Parcul Unirii (Zona Hotel Cetate), la vernisajul expozitiei gastronomice, un spectacol extraordinar de muzica populara pe Platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor (ora 14:00), asista la un foc de artificii (ora 19:00) sau la spectacolul de muzica si poezie "Din nou impreuna". De la ora 22:00 va avea loc si un concert de muzica electronica "Electrohora", la Centrul Cultural din Alba Iulia.

VIDEO! Un barbat imobilizat la pat e considerat de stat apt de munca... Monica Iacob Ridzi e in stare grava...
Ultimele știri