Antena Căutare

16 iulie, Marea Schismă din 1054. Cauzele despărțirii celor două Biserici

Marea schisma de la 1054 reprezinta un puct important al Bisericii Crestine. In acel an, pe 16 iulie s-a hotarat ruperea(schisma) crestinismului in doua: Crestini Ortodocsi si Crestini Catolici.

Marea schismă de la 1054 reprezintă un puct important al Bisericii Creștine. În acel an, pe 16 iulie s-a hotărât ruperea(schisma) creștinismului în două: Creștini Ortodocși și Creștini Catolici.

Cauze politico-religioase

Principalele forțe conducătoare ale Constantinopolului și ale Romei erau în conflict. Atât conducătorul Romei, Carol cel Mare numit în funcție începând cu anul 800, cât și conducătorul Constantinopolului pretindeau că sunt succesorii vechilor împărați romani, cerând astfel dreptul asupra teritoriului roman. În același timp, patriathii celor două mari centre religioase(Constantinopol și Roma) pretindeau că sunt conducătorii întregii lumi, astfel ajungându-se la conflicte.

Și asta nu a fost tot, în secolele IX-X, cele două principale forțe creștine europene, cea de la vest și cea de la est, s-au aflat într-o competiție de de evanghelizare an lumii slave din Europa de Est și Sud-Est. Se pare că această „competiție” a fost câștigată de Constantinopol, aceștia au reușit să adune cei mai mulți adepți din zona Bulgariei, Seribiei și Rusiei, devenind mai numeroși și având un motiv în plus să respingă supremația Romei. Dar acestea sunt doar principalele exemple de cauze politico-religioase care au dus la Marea Schismă, problemele acestei ruperi au fost multiple și expuse din perspective diferite în funcție de biserica simpatizată.

Cauze dogmatice

Prima a fost adăugarea formulei: „Duhul Sfânt care de la Tată și fiul purcede” la Crezul din 381. Această modificare a apărut în partea de vest a creștinismului și a fosta adoptată de către Franța, Italia și Germania. Recunoașterea cestui nou Crez s-a realizat la încoronoarea Papei Henric al II-lea.

Cea de-a două diferență între creștinii de la răsărit și cei de la apus, constă în ritualul de împărtășsnie. Cei din vest folosesc azima, iar cei din est folosesc pâinea dospită.

Ultima cauză dogmatică este reprezentată de faptul că pentru a fi preot, în est, trebuie să fie căsătoriți(o singură dată), în timp ce în occident celibatarul este obligatoriu.

16 iulie, Marea Schismă din 1054. Cauzele despărțirii celor două Biserici

Pe lângă toate aceste difențe, dar și altele, s-a adăugat și excluderea vehementă a ideii de purgatoriu de către Biserica Creștin Ortodoxă.

Ruperea legăturilor dintre cele două biserici a fost treptată, însă cruiciadele și cucerirea Constantinopolului de către latini, în 1204, a dus la o ură accentuată a latinilor față de bizantini și ruptura definitivă dintre Orient și Occident.

Sursă: historia.com

Admitere facultate 2018. Câte locuri sunt la cele mai mari Universități... Accident de muncă MORTAL! Un bărbat din Sălaj a murit după ce un mal de pământ s-a prăbușit peste el....

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x