Antena Căutare

16 septembrie, Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon

Ziua de 16 septembrie este declarată Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon. Astăzi se împlinesc 32 de ani de la primul protocol de la Montreal privind interzicerea substanţelor care diminuează stratul de ozon.

Ziua de 16 septembrie este declarată Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon. Astăzi se împlinesc 32 de ani de la primul protocol de la Montreal privind interzicerea substanţelor care diminuează stratul de ozon, se arată pe site-ul oficial al ONU.

Prin proclamarea acestei zile (Rezoluţia nr. 49/114), Adunarea Generală a ONU a marcat astfel semnarea la 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal privind interzicerea substanţelor care diminuează stratul de ozon, se arată pe site-ul oficial al ONU. În acest context, toate statele lumii au fost invitate să sărbătorească această zi prin diverse acţiuni în concordanţă cu obiectivul principal al Protocolului şi a Amendamentelor sale.

Cea mai recentă evaluare ştiinţifică a epuizării stratului de ozon finalizată în 2018, arată că unele părţi ale stratului de ozon s-au redresat cu o rată de 1-3% pe deceniu începând cu anul 2000. Conform evaluărilor efectuate, stratul de ozon din emisfera nordică şi de la latitudine medie se va vindeca complet până în anii 2030. Va urma emisfera sudică în 2050 şi apoi cele două regiuni polare până în 2060. Eforturile de protecţie a stratului de ozon au contribuit, de asemenea, la lupta împotriva schimbărilor climatice, prin evitarea a aproximativ 135 de miliarde de tone de emisii echivalente de dioxid de carbon, din 1990 până în 2010, notează acelaşi site.

Sursa: ozone.unep.org

Citște și: Cel mai frumos loc de pe pământ e în România! Localitatea cu munte, apă, plajă și aer pur

Intersecția bântuită din Maramureș. „Locul ăsta este blestemat! Au murit atâţia oameni că parcă vin să ceară sufletele a... Ambasada Suediei impresionată de o româncă pe care o consideră valoroasă și „super-mişto“. Suedezii ne spun: „Fii ca Ma...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x