Antena Căutare

26 de ani de la moartea lui Arsenie Boca! Procesiune impresionantă la mănăstirea Prislop

Sute de credincioși sunt așteptați, sâmbătă, în comuna vâlceană Vaideeni, la pomenirea care va fi oficiată cu ocazia comemorării a 26 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, eveniment care va avea loc la statuia acestuia, cea mai mare din țară, amplasată la intrarea în biserica-monument cu hramul Sfântul Nicolae.

Mii de credincioși sunt așteptați sâmbătă la pomenirea care va fi oficiată cu ocazia comemorării a 26 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca.

La Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara, locul unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, slujba care va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Gurie — episcopul Devei și Hunedoarei, zeci de mii de oameni.

Credincioșii l-au numit 'Sfântul Ardealului', chiar dacă nu a fost canonizat, și vin cu miile pentru a se reculege la mormântul său, în inima Retezatului. Considerat un 'fenomen unic în istoria monahismului românesc', amintirea Părintelui Arsenie Boca domină și acum, cu putere, locurile prin care acesta a trecut în anii pe care și i-a dăruit credinței creștin-ortodoxe și Bisericii.

Cine a fost Arsenie Boca

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vața de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică "Andreiana" din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paștile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu — Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic și stareț, va începe cu putere, cu duh apostolesc și chiar prorocesc mișcarea unică de la Sâmbăta, de redeșteptarea religioasă și morală a credincioșilor. A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareț la Mănăstirea Brâncoveanu și apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desființat lăcașul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire.

Arsenie Boca

Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România. Părintele a fost arestat și torturat de fosta Securitate în anii 1948 și 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari și la Canal, părintele a revenit, la sfârșitul pedepsei, ca stareț la Mânăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii gulagului comunist. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 km. de București.

Părintele Arsenie Boca este considerat ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veșnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop se perindă zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, mii de oameni sunt prezenți la slujba de pomenire a celui care, chiar fără a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viața, cel mai mare număr înregistrându-se în 2010, 30.000 de credincioși.

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Meteorologii au reînnoit prognoza meteo pentru următoarele trei luni... Andre Rieu a lansat DVD-ul "Live în București": "Sunt îndrăgostit de România". Încasările vor merge ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x