Antena Căutare

Sfinții 40 patruzeci de mucenici. Ce marchează ziua de 9 martie în istorie

Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 9 martie. În această zi, se spune că vine în sfârșit primăvara. Care sunt tradițiile aducătoare de noroc în această zi de sărbătoare.

Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 9 martie. În această zi, se spune că vine în sfârșit primăvara. Care sunt tradițiile aducătoare de noroc în această zi de sărbătoare.

Sfinţii Mucenici erau soldaţi în armata romană staţionată, în timpul împăratului Liciniu (308-324), în Sevastia, localitate din Armenia antică. Au pătimit în Sevastia, la porunca comandantului acelui corp de oaste, Agricola, care se închina zeilor.

Cei 40 de mucenici au mărturisit ca sunt creştini şi au refuzat să jertfească idolilor. Aceştia erau bărbaţi puternici, cunoscuţi pentru curajul lor pe câmpul de luptă. Despre aceasta mărturisea însuşi Agricola, care din inima sa spunea: "Câţi ostaşi are împăratul vostru, nu sunt asemenea vouă întru nimic, nici întru înţelepciune, nici întru tărie, nici întru frumuseţe, nici aşa de iubiţi nu-mi sunt mie ca voi".

Dar cei 40 de ostaşi nu s-au lăsat înduplecaţi nici cu măriri nici cu daruri şi au mărturisit cu tărie credinţa în Hristos, rugându-se mult spre a fi şi mai mult întăriţi de Dumnezeu pentru a suferi chinurile, rămânând uniţi.
Atunci comandantul a poruncit ca pe toţi sfinţii patruzeci de mucenici să-i ducă legaţi la un lac ce se afla lângă cetatea Sevastiei. Lăsându-se noaptea, frigul s-a întărit şi mai mult, iar trupurile sfinţilor îngheţau de ger. Atunci unul dintre ei, neputând să rabde, s-a despărţit din acea sfântă ceată şi a alergat la baie. Dar când şi-a atins piciorul de pragul acelei băi calde, îndată a căzut mort. După miezul nopţii a str,ălucit însă o lumină ca soarele, atât de caldă, care a izgonit gerul, iar gheaţa a topit-o şi a încălzit apa.

Pentru că în zori au fost scoşi vii din lac, s-a poruncit să li se zdrobească fluierele picioarelor şi au fost lăsaţi să-şi dea sufletele, toţi martirii au trecut astfel la Domnul.

Tradiția creștină spune că bărbații trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Vinul reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin, e bine că măcar să guște vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta însemnând sânge și putere de muncă peste an.

Sfinții 40 patruzeci de mucenici. Ce marchează ziua de 9 martie în istorie

Ziua mucenicilor marchează încheierea zilelor babelor, și începutul zilelor moșilor, adică zilele calde.

În ziua de 9 martie, exista tradiția ca femeile să se întreacă în delicioasele preparate din aluat cu forma cifrei opt, fierți în apa îndulcită cu miere și cu adaos de miez de nucă, care poartă numele de mucenici.

Bode: Încercăm să găsim măsuri de fluidizare a accesului la staţia de metrou şi la ieşirea din staţia de metrou... Ce trebuie să știi despre mucenici! Secretul pe care trebuie să-l cunoască orice gospodină...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x