Live acumTe cunosc de undeva!
Prime Time 20:50Observator Special

A început marea aglomeraţie înainte de sărbători. Românii fac deja provizii pentru masa festivă

Operațiunea porcul, vinul și cadoul a început! Așa că în mai toată țara, a fost aglomerație în piețele, în cramele și în marile magazine. Oamenii s-au înghesuit să caute ofertele cele mai bune, având în vedere că prețul cărnii a crescut anul acesta cu peste opt la sută. Așa se face că au stat la cozi minute în șir.

Pare să fie ajunul Crăciunului, dacă ne luăm după cozile uriaşe din pieţe. Cum românii sunt însă prevăzători, au început să-şi facă provizii de sărbători încă de pe acum, cu zece zile înainte.

Niciun sacrificiu n-a fost însă prea mare, pentru cei care vor să fie siguri că vor avea o masă încărcată de Crăciun.

În cea mai mare piață din Capitală, vedeta zilei este carnea de porc. Este și motivul pentru care la fiecare carmangerie în parte s-au format cozi de peste 10 persoane. Prețul este însă cel care le displace oamenilor și asta pentru că a crescut cu peste 8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Așa se face că acum plătim, de pildă, pentru un kilogram de piept de porc peste 21 de lei. Mai ieftin se vând doar ingredientele pentru piftie.

Prețuri la carne de porc, decembrie 2019:

- piept de porc - 21 lei/kg

- picioare/cap de porc -14 lei/kg

- ciolan de porc - 16 lei/kg

- șorici - 20 lei/kg

Cei care nu-şi vor prepara singuri acasă produsele tradiţionale le pot cumpăra direct din pieţe. Doritorii sunt mulţi.

Însă tradiţia de-a gata vine cu un preţ: peste 30 de lei pentru un singur kilogram.

Și la tarabele cu legume e mare aglomeraţie. Românii caută de pe acum ingredientelele pentru salata boeuf.

Și pentru ca masa să fie completă, un vin bun nu trebuie să lipsească de pe lista de cumpărături.

Pentru sărbători, bugetul românilor variază între 300 și peste 1000 de lei. Asta în timp ce un nou studiu arată că un european va cheltui în medie 461 de euro.

Recomandari