Antena Căutare

A intrat în vigoare taxa pe lux. Cine trebuie să completeze formularul 216 și până când trebuie depus

Taxa pe lux a intrat în vigoare. Românii care dețin case și mașini de lux vor trebui să plătească impozite pentru aceste bunuri.

Galerie
A intrat în vigoare taxa pe lux. Cine trebuie să completeze formularul 216 și până când trebuie depus | Shutterstock

Așa numita „taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie, mai precis 30 septembrie, pentru case și până la 31 decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216, transmite digi24.ro.

Citește și: Cât va costa taxa turistică pentru Barcelona. Românii care își plănuiesc vacanța în Spania trebuie să știe la ce să se aștepte

Ce este taxa pe lux

Taxa pe lux nu obligă toți românii să plătească impozite suplimentare, ci doar pe cei care dețin locuințe și autoturisme cu o valoare mare, conform legii 296/2023.

Articolul continuă după reclamă

Mai exact, vorbim despre proprietarii de clădiri rezidențiale care valorează peste 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro) și cei care dețin autoturisme înmatriculate în România cu o valoare de achiziție de peste 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro).

Acești proprietari vor trebui să plătească impozite suplimentare, mai transmite sursa citată.

Cum se completează formularul 216

Formularul 216, pe care trebuie să îl completeze toți cei care au proprietăți scumpe, include numele, prenumele și datele privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile.

De exemplu, dacă o persoană deține o mașină care valorează 100 de mii de euro, atunci va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25 de mii de euro, sumă care reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil.

În cazul impozitului pentru locuințe de lux, dacă aveți în proprietate un imobil în valoare de un milion de euro, veți plăti statului un impozit de 1.500 de euro, adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro, potrivit digi24.ro.

Cum este taxat luxul în Europa

România nu este prima țară care introduce o astfel de taxă. Multe alte state aplică deja taxa pe lux.

De exemplu, în Franța, proprietățile care valorează peste 1.300.000 de euro sunt supuse unei taxe între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoare.

În Danemarca, proprietățile care depășesc 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3%, aplicată diferenței care depășește acest plafon, potrivit sursei citate mai sus.

Citește și: S-a reintrodus taxa de pod de la Fetești. Cât trebuie să scoată din buzunar turiștii în 2024

Câți bani câștigă un shaormar la mare, în acest sezon estival. Care este salariul lunar, cu tot cu bacșiș... Cine este românul care dirijează concertul de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Povestea lui Cristian Măcelar...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x