Antena Căutare

Academia: In viitoarele editii DEX, cuvantul "jidan", insotit de indicatia "nerecomandat"

Academia Romana a raspuns solicitarii Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania privind definitia cuvantului "jidan", precizand ca in editiile viitoare ale Dictionarului Explicativ al Limbii Romane(DEX) vor fi incluse indicatii precum "cu sens peiorativ, nerecomandat".



"In redactarea unui dictionar se are in vedere intreaga istorie a evolutiei si utilizarii unui cuvant, incercandu-se surprinderea tuturor nuantelor semantice si stilistice pentru a formula definitii exacte sub aspect stiintific si cat mai corecte din punct de vedere politic. Din pacate, in procesul de editare a ultimei editii a DEX-ului, s-a inlocuit din eroare indicatia "(popular si peiorativ)", corecta din punct de vedere istoric, cu indicatia "(familiar)"

"In editiile viitoare ale tuturor dictionarelor elaborate de Institutul de Lingvistica, sub egida Academiei, vom include indicatii care sa nu lase loc unor interpretari discriminatorii, adoptand formulari de tipul "(cu sens peiorativ, nerecomandat)". In ce priveste corectarea imediata, fara intarziere si in mod permanent a definitiei cuvantului "jidan", tot ce putem face este sa publicam o nota explicativa in media sau pe internet"






Jurnalul


Foto: k6-geometric-shapes.com

VIDEO! O furtuna de nisip a alungat toti turistii de pe plajele litoralului romanesc... Fata de 17 ani, internata la Spitalul din Targu Jiu, a murit in urma unui infarct miocardic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x