Antena Căutare

Academia Română respinge propunerea legislativă „Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc” şi cere respectarea Constituţiei

Academia Română a transmis miercuri, într-un comunicat remis News.ro, că respinge propunerea legislativă „Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc” şi cere respectarea Constituţiei.

„Academia Română, din totdeauna apărătoare a drepturilor naţionale şi a unităţii teritoriului românesc, luând la cunoştinţă de propunerea legislativă privind «Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc», respinge acest demers care încalcă flagrant Constituţia României”.

Anunţul trecerii prin aprobare tacită de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege depus de UDMR privitor la autonomia aşa-numitului Ţinut Secuiesc - entitate inexistentă în structurile administrativ teritoriale ale României - creează o situaţie fără precedent în procesul legislativ din ţara noastră, se arată în comunicatul semnat de Biroul prezidiului Academiei Române.

Realităţile etno-demografice din zona aflată în atenţie nu mai corespund cu structurile medievale, când a funcţionat o asemenea regiune. România a asigurat prin lege un statut al tuturor comunităţilor etnice de pe teritoriul său, statut deplin acceptat şi aprobat de către Uniunea Europeană, din care ţara noastră face parte.

„Într-un stat de drept, democratic, membru al Uniunii Europene, respectarea principiului supremaţiei Constituţiei şi încadrarea în ordinea constituţională reprezintă reperul şi condiţia absolută ale valabilităţii oricărei legi, obligaţia fermă a fiecărui cetăţean şi norma imperativă de conduită pentru orice entitate publică sau privată”.

Din această perspectivă, iniţierea şi adoptarea unui proiect de lege care să consacre concepte juridice şi să promoveze realităţi politico-administrative precum „autonomie teritorială”, „comunitate autonomă”, „regiune autonomă”, „ordine administrativă autonomă”, „statut de autonomie” contravin în mod flagrant dispoziţiilor art. 1 alin. (1) din Constituţia României privind caracterul unitar al statului român, precum şi dispoziţiilor constituţionale privind organizarea administrativ-teritorială şi administraţia publică.

De la aceste dispoziţii imperative nu se poate deroga „sub nici o formă şi în nicio măsură, cu atât mai mult cu cât, potrivit art. 152 alin. (1) din Constituţie, caracterul unitar şi indivizibil al statului român nu poate forma obiectul revizuirii legii fundamentale”.

Toate demersurile de acest gen trebuie întreprinse cu respectarea exigenţelor statului de drept, constatarea constituţionalităţii, stabilite clar, precis şi imperativ de legea noastră fundamentală.

„În consecinţă, Academia Română dezaprobă aplicarea procedurii de aprobare tacită - în cazul în speţă - de către Camera Deputaţilor şi cere decidenţilor respectarea Constituţiei României în litera şi în spiritul ei”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este „incredibil” ce se întâmplă în Parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Preşedintele a acuzat că, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, „PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor”. Iohannis a mai afirmat că această situaţie este un argument în favoarea dorinţei sale de a se ajunge la alegeri anticipate, pentru că acum în Parlament este o majoritate PSD „toxică”.

Sursa : news.ro

Da, vezi bine! Așa arată străzile din București, miercuri, 29 aprilie. Este încă stare de urgență în toată România! Ce n... Ce se întâmplă cu pădurile României în vremea coroanvirusului, țara în care sunt distruse ultimele păduri ale Europei: &...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x