Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

Anomalia climatică din iarnă face pagube uriașe în România: ”Nu vom avea fructe românești!”

Vremea anormală din luna ianuarie, dar și episodul de viscol de la începutul lunii februarie au distrus livezile din România, mulți pomicultori plângându-se acum de pierderi consistente. 

Conform Antena 3, temperaturile alternante din ultima perioadă au dat peste cap culturile, astfel că pomii fructiferi care înmuguriseră deja au fost îngheţaţi de temperaturile scăzute.

Cercetătorii vorbesc deja despre o anomalie climatică ce a afectat culturile agricole, pomii şi viţa-de-vie.

"Caisul deja este afectat 30-40% şi la piersic stăm mai bine, dar vom vedea după acest val de frig", spune George Lămureanu, cercetător ştiinţific.

Dacă nu vor rezista acestei perioade critice, în pieţe şi supermarketuri vom avea din nou caise şi piersici de import, iar preţurile pentru puţinele fructe româneşti vor exploda.

Potrivit cercetătorilor, o plantaţie care a intrat în vegetaţie iarna şi apoi a fost lovită de îngheţ poate să se usuce complet sau să aibă pierderi mulţi ani la rând.

Nu frigul în sine dăunează pomilor fructiferi, ci mai degrabă alternanţa frig-cald. Lunile decembrie şi ianuarie au adus o vreme caldă neobişnuită pentru iernile normal, iar copacii au umplut crengile cu muguri. Însă şi unii, şi alţii, sunt răpuşi de ger şi viscol, acum.

Dacă pomicultorii au dreptate, vara aceasta pe tarabe vor predomina, în continuare, fructele din ţări străine. Iar pentru puţine fructe româneşti, preţurile ar putea fi dublate.

Recomandari