Ajutor de la stat! Cine va beneficia de un buget total de 113 milioane de lei

Persoane afectate de sărăcie din aproape 140 de comunităţi marginalizate vor beneficia de un proiect în valoare de peste 113 milioane de lei. Acest proiect se va derula pe parcursul a 40 de luni și vizează creşterea accesului la servicii sociale, medicale şi educaţionale.

Persoane afectate de sărăcie din aproape 140 de comunităţi marginalizate vor beneficia de un proiect în valoare de peste 113 milioane de lei. Acest proiect se va derula pe parcursul a 40 de luni și vizează creşterea accesului la servicii sociale, medicale şi educaţionale.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, persoane afectate de sărăcie din 139 de comunităţi rurale şi mic urbane cu marginalizare severă şi peste medie vor beneficia de servicii sociale integrate, adaptate nevoilor identificate, de la cele sociale, de sănătate sau educaţie, până la ocupare, locuire şi accesul la documente de identitate.

Acest tip de servicii va fi pilotat în cele 139 de comunităţi timp de 40 de luni, în cadrul proiectului Crearea şi implementarea serviciilor comunitare integrate (SCI) pentru reducerea sărăciei şi excluziunii sociale, implementat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii.

Bugetul total este de 113.076.750 de lei, iar finanţarea se va asigura prin Programul Operaţional Capital Uman.

Conform sursei citate, fiecare caz social va fi evaluat de o echipă mixtă, formată din specialişti în domeniul social, medical şi educaţional.

"Practic, asistentul social, care asigură managementul de caz, va trebui să contacteze personalul din domeniile: evidenţei populaţiei, ocupării, sănătăţii, educaţiei, evaluării persoanelor cu dizabilităţi, protecţiei copilului, asistenţei victimelor violenţei domestice etc, în funcţie de nevoile identificate în fiecare caz", arată reprezentanţii Ministerului Muncii.

Astfel, echipele vor urmări în special sprijinirea participării la viaţa socială şi activarea suportului social şi al vecinătăţii, dezvoltarea şi aplicarea strategiilor de dezvoltare individuală, familială şi comunitară pe termen lung, creşterea nivelului de educaţie, reducerea abandonului şcolar şi a participării şcolare scăzute, îmbunătăţirea performanţelor şcolare, accesul la programe de educaţie informală, accesul la servicii de consiliere şcolară şi orientare în carieră, dar şi supravegherea stării de sănătate a copilului şi gravidei, comportamente favorabile sănătăţii, sănătatea reproducerii, planificarea familială, nutriţie, mişcare, eliminarea comportamentelor dăunătoare sănătăţii, furnizarea de servicii de profilaxie primară şi secundară, precum şi de asistenţa medicală la domiciliu, curativă şi de recuperare, monitorizarea accesului la servicii de sănătate.

"Printr-o astfel de abordare creşte accesul persoanei la servicii, precum şi impactul serviciilor furnizate, dar mai ales şansele de ieşire din starea de vulnerabilităţi multiple a persoanelor marginalizate", scrie în comunicat.

Proiectul vine în sprijinul politicilor publice iniţiate în domeniul muncii şi justiţiei sociale.

Ultimele știri